Hesap verirken ter içinde mi kalınacak?

Tarih: 02.03.2026 - 14:35 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir yerde okumuştum: 
"İnsanlar hesap vermek üzere kabirlerinden kalkarlar. Bunlarda bazıları kulaklarına kadar ter içinde olurlar." diyor.
- Böyle bir hadis var mı; paylaşıp açıklar mısınız? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda birçok hadisler vardır; bir tanesi yazıp açıklamasını yapalım.

İbni Ömer (ra)dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:

« يَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ العالمِينَ حَتَّى يَغِيب أَحدُهُمْ في رَشْحِهِ إِلى أَنْصَافِ أُذُنَيه »

“İnsanlar, âlemlerin Rabbi huzurunda hesap vermek üzere kabirlerinden kalkarlar. Onlardan bazıları kulaklarının yarısına kadar ter içindedirler.” (Buhârî, Rikak 47, Tefsîru sûre 83; Müslim, Cennet 60).

Bütün insanlar, Allah’ın emriyle kabirlerinden kaldırılarak yeniden diriltilir ve kıyamet gününde hesaba çekilirler. Herkes dünyada işlediklerinin hesabını Allah’ın huzurunda verir. Kişinin hesabı, dünyadaki yaşayış tarzıyla, yapmış olduğu iyilik ve kötülükleriyle orantılı olarak kolay veya zor olur. Her insan, hesabını verdikten sonra cennet veya cehenneme sevkedilir.

İnsanlardan bazıları, hesaplarının zorluğu sebebiyle hissettikleri büyük sıkıntı ve Güneş ile cehennem ateşinin yakıcılığının ortaya çıkardığı bunalım içinde o derece terlerler ki, âdeta bir ter denizi içinde kalırlar. Bu tasvir, bazıları için hesabın ne kadar zor geçeceğini ortaya koyar. Dünyada iken davranışlarımıza dikkat etmemiz ve Allah’ın huzurunda bizi utandıracak kötülüklerden uzak durmamız için Kur’an ve sahih hadislerde kıyamet sahneleri bütün canlılığıyla gözler önüne serilir.

Buna göre;

- Bütün insanlar, Allah’ın emri ile kabirlerinden kaldırılıp diriltilecek ve Allah’ın huzurunda hesaba çekileceklerdir.

- Kıyamet ve hesap haktır ve mutlaka vuku bulacaktır.

- Herkesin hesabının zorluğu ve kolaylığı dünyadaki yaşayışına göre olacaktır.

- Hesap gününün sıkıntısı çok büyüktür. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., H. No: 401)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun