Hesap üzerinden altın alım satımı caiz mi? 

Tarih: 19.05.2020 - 04:57 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben altın alım satım işlemini bankanın uygulaması üzerinden yapmaktayım ve bunu yaparken de elime fiziki olarak altın geçmiyor. Hesaplarım arası alışveriş oluyor (gram-TL şeklinde).
- Sadece banka istediğim zaman yanlarına gidip altınımın fiziki değerini alabileceğimi söylüyor güvence olarak. Ben de genel olarak altın yükselme ve düşme durumuna göre alım satım yapıyorum.
- Sormak istediğim altın alım satımında dinen belli şartlar var olduğu söyleniyor, işte benim bu şekilde yapmış olduğum işlem dinen caiz midir, şartları karşılıyor mu?
- Eğer caiz ise bu işlem sadece katılım bankaları için mi caiz, yoksa faizci bankaların hesaplarından da altın alım satımı caiz olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Altın ve döviz alım satımı bizzat veya vekili aracılığı ile olur, ancak en önemli şart alım-satımın peşin olmasıdır.

Bankada altın hesabınız varsa, katılım bankaları size vekaleten işlem yaparlar. Altın katılım hesabınızda olduğu sürece meşru işlemlerle kârınız olur ve hesabınıza geçer. Altını satmak veya altın almak istediğinizde, banka size vekaleten bunu peşin ödemelerle yapar. Altınınızı fiziki olarak almak istediğinizde ise önceden haber vererek alabilirsiniz.

Bütün bu işlemler katılım bankaları ile yapılabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 50.000+

Yorumlar

mfurkan512

Katılım bankaları internetten alınan altını fiziki olarak verebileceklerini fakat gram başı 2 - 3 lira komisyon aldıklarını okudum, bu şekilde caiz mi?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör

Peşin olmak şartıyla, bir para, farklı cinste başka bir para karşılığında farklı tutarlarda değiştirilebilir. Dolayısıyla, Türk lirasının, döviz veya altınla, peşin olmak şartıyla, karşılıklı olarak değiştirilmeleri caizdir. Bu itibarla, herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller aynı anda peşin ödenmek üzere bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir. Söz konusu işlem internet bankacılığı üzerinden yapılıyorsa şu hususa dikkat edilmelidir: Bedelleri peşin ödenmek şartıyla günlük kur üzerinden resmi çerçevede internetten döviz-altın alınıyor ve kabz gerçekleşiyor (satıcının hesabından çıkıyor ve alıcının hesabına geçiyorsa) ve bu işlem sonunda istenildiğinde hesaptaki döviz-altın fiziken/nakden alınabiliyorsa; bu şartlar dahilinde internet üzerinden döviz-altın alınıp satılmasında sakınca yoktur. Altının fiziki olarak teslim alma imkanı olması halinde şube aracılığıyla veya internet aracılığıyla hesaptaki altın yerine para almanın bir sakıncası olmaz. Yine bu şartlara riayet edilerek açılan altın hesabından elde edilecek karlar da helal olur. Ayrıca kurumun fiziki altını teslim etmek için organizasyon ve güvenlik gibi teslimin güvenliğini sağlayıcı hizmetlere harcanmak üzere bir ücret almasında dinen bir sakınca yoktur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun