Günah işlemeyeyim diye ölümü istemek yanlış mı?

Tarih: 02.01.2024 - 10:29 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben günah işlememek için ölmek istiyorum... ve her gün dua ediyorum... bu yanlış mı?..
- Günaha engel olamıyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Günahtan kaçmak için, intihar gibi başka bir günahı istemenin kendi içinde ne kadar çelişkili olduğunu siz de anlamışsınızdır.

Ayrıca günahlardan kurtulmak için ölümü istemek, büyük günah olmasının yanı sıra insanın yaratılış amacına da bütün bütün aykırıdır.

Günahlara girmeye engel olamamanıza gelince:

Günahların sel gibi insanın üzerine aktığı bir çağda yaşıyoruz. Bunlara karşı kişinin kendisini koruması elbette kolay değil, bu durum sadece sizin için değil, tüm Müslümanlar için geçerlidir. Yani hepimiz aynı imtihandayız.

Bu imtihanı daha kolay geçirenler olduğuna göre, günahlardan sakınmak da mümkündür. En azından daha az günaha girmek imkân dahilindedir. O zaman bize düşen şey, ölümü istemek değil, günahlardan korunmanın çarelerine kafa yormaktır. Mesela, birkaç noktayı biliş düzeyinde aklınızda bulundurursanız yükünüz hafifler.

Birincisi ve en önemlisi, “Allah insanı kaldıramayacağı bir yükle imtihan etmez...” (bk. Bakara, 2/286)

Bu demektir ki, günahlardan kaçmak zor olsa da mümin bir insanın kendisini haramlara karşı koruması gücünü aşan bir durum değil. Yoksa bu imtihan olmazdı. Öncelikle buna inanıp günahlardan sakınmanın irademiz dâhilinde olduğunu beyninize kodlayın.

İkinci olarak da madem imtihandayız, mükâfatımız da imtihanın ağırlığına göre olacak.

Günahların bize zor gelmesi ve bizim de onlara karşı koymamız oranında mükâfatımız fazla olacaktır. O zaman bize düşen şey, Allah’ın bize verdiği sabır, dayanma, akıl etme ve irade gücünü kullanıp ebedî âlemdeki mükâfatımızı düşünmektir. Bu düşünce, günahlara karşı bizi koruyacaktır.

Üçüncü olarak günahların sadece ahiretteki sonuçlarını düşünmek, onlardan korunmak için yetersiz kalabiliyor.

Nefsimiz, “ahirette gitmeye daha çok zaman var, o zamana kadar vaz geçer, belki kendimi affettiririm” vb. gibi bahaneler öne sürerek günah işlemeye devam edebilir. Bunun için günahların dünya hayatındaki olumsuz sonuçlarını da sık sık düşünün. Harama girmenin, maddi ve manevi büyük olumsuz sonuçları var. Gazetelerin üçüncü sayfaları günaha girdikleri için elim olaylara maruz kalan insanların öyküleri ile doludur.

Bu çerçevede sadece bilişsel olarak değil de hayalinizi de kullanın. Mesela günahınızın ortaya çıkması durumunda yakın çevrenizin ne düşüneceğini, sizi nasıl göreceklerini, ne kadar mahcup olacağınızı sık sık hayal edin. Bu şekilde utanma ve mahcup olma duygularınız da sizin günahlara girmenize set çekebilir.

Dördüncüsü insana günahı hatırlatan, nefisini tahrik eden ya sosyal medyadır ya da dışarıdaki açık saçıklık ve benzeridir.

Bunun da çaresi sosyal medyayı kapatmak, gerekirse bir süre akıllı telefon kullanmamak ve mümkün olduğu kadar dışarıda gözlerine hakim olmaktır. Günahın yoğun olduğu yerlerden uzak durmaktır.

Beşincisi duygularımızı terbiye etmektir.

Allah insan akıl verdiği gibi duygu da vermiştir. Aklımızı dengeli kullandığımız gibi, duygularımızı da kontrol altına almak ve terbiye etmek mümkündür. Bunun da yolu, öncelikle zihnimizi güzel, faydalı düşüncelerle meşgul etmektir. Çünkü duyguları etkileyen düşüncelerdir. Önce aklımıza bir şey gelir, hayalimize alırız, sonra o düşüncenin içeriğine uygun duygu üretiriz. Bu kızgınlık, öfke, nefret, sevgi olabileceği gibi şehvet duygusu da olabilir. “Bana gün içinde aklından geçenleri söyle, sana duygularını söyleyeyim.” sözü işte bu gerçeği anlatmak içindir.

Altıncısı duyguları terbiye eden bir başka şey de ibadetler ve Allah’ı bol bol zikretmektir.

badetlerimizi ne kadar doğru yaparsak, zamanına ne kadar fazla ihtimam gösterirsek o nispette duygularımız da terbiye olacaktır. Bunun için oruç başta olmak üzere, diğer nafile ibadetleri günlük hayatınızın bir parçası hâline getirmeye çalışın.

Yedincisi, günahlardan korunmak için arkadaş çevresi çok önemlidir.

Size Allah’ı çağrıştıracak dostlarla beraber olursanız, duygularınız ve düşünceniz de Allah’la beraber olacaktır.

Sekizincisi, kendinize faydalı hobiler edinin, kişisel gelişim kurslarına katılın, sanat öğrenin, gönüllü gruplara katılın, düzenli spor yapın. Bu gibi faaliyetler de sizi zihnen meşgul edip, günahlardan inşallah alıkoyacaktır.

Kalplerin sahibi olan Allah’a bol bol dua edin, tövbe ve istiğfar ederek onun yardımını isteyin...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun