Fitne verecek konuşmalar yapan misafirimi nasıl durdururum?

Tarih: 14.12.2021 - 09:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

​- Bir büyüğüm misafirim oluyor, fakat sürekli fitne verecek vesveseli konuşmalar yapıyor, nasıl durduracağımı bir türlü bilemiyorum, yardımcı olur musunuz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sözünü ettiğiniz kişi için “bir büyüğüm” dediğinize göre, bu yakın akraba çevrenizden biridir. Sizi ziyarete gelen bir yakın büyüğünüzün bilerek fitne verecek konuşmalar yapması zayıf bir ihtimal gibi duruyor. Bu kişi ya iyi niyetle, ama söylediği sözün nereye varacağını bilmeden konuşuyordur ya da konuştuğu şeylere siz olumsuz anlamalar yüklüyor olabilirsiniz.

- Misafirinizin gerçekten neyi kastettiğini ve niçin böyle konuştuğunu anlamadan atacağınız adımlar, akrabalık ilişkilerinize zarar vereceği gibi, suizanna da neden olabilirsiniz. Bundan dolayı, misafirinizden, yine sizi rahatsız eden ve “fitne vereceğini” düşündüğünüz sözler sarf ettiğinde, sözlerine açıklık getirmesini sakin bir üslupla isteyebilirsiniz. “Kusura bakmayın, az önce söylediklerinizi tam olarak anlayamadım, acaba burada neyi kastettiniz, neye binaen bunu söylediniz?” gibi sorularla, gerçek niyetini öğrenip ona göre davranmanız en doğrusudur. 

Eminiz ki, misafiriniz kasti aşan sözler sarf etmiş olduğunu anlar ve bir daha tekrar etmez. Veya siz, onun sözlerine olumsuz anlamlar yüklemiş olduğunuzu anlar ve rahtlarsınız.

- Farz edelim ki, -misafiriniz kabul etmese de- en kötü ihtimal ile siz onun art niyet taşıdığını anladınız. Bu durumda da siz nazikane bir ifadeyle, ama kararlı bir şekilde, “İyi niyetle bunları söylediğinizi ifade ettiniz, size inanıyorum, ama yine de bu sözler beni rahatsız ediyor, gündeme gelmese memnun olurum.”, derseniz, eminiz fitnenin önünü kesmiş olursunuz.  

Burada olduğu gibi, diğer yer ve kişilerle ilgili de sizi rahatsız ettiğine inandığınız söz ve tavırlar karşısında susmak, doğru değildir, edep de bu değildir. Tam aksine, edep de vicdan da hak da insanın haksızlık karşısından susmamasını gerektirir. Aksi durum, ruhsal sıkıntılara sebebiyet verecek ve ileride çok daha büyük sorunlar doğuracaktır. Sadece dikkat edilmesi gereken şey, nazikane, saygı sınırlarını aşmayan ifadelerle ve alçak bir ses tonu ile konuşmaktır. Ayrıca karşı tarafı itham etmekten ziyade, bizzat kendi duygularınızı ifade etmenizdir.

- Misafiriniz eğer anne-baba, abla, kardeş gibi çok yakın bir akraba olduğu için, kendisini ikaz edemiyorsanız veya etmeniz daha büyük aile sıkıntılarına neden oluyorsa, en azından sohbet konusunu siz belirleyebilir ve daha çok siz konuşabilirsiniz. Veya Kur'an tefsirinden belli yerleri okuyabilir veya okumanız iyi değilse, telefona / bilgisayar gibi cihazlardan belirli videoları dinlettirebilirsiniz. Böylece onun fazla konuşmasına fırsat vermemiş olursunuz.

-  Ayrıca yine Kur'an, hadis ve diğer dini eserlerden; güzel ahlak, gıybet, fitne vb gibi yerleri daha önceden belirleyip, misafiriniz geldiğinde ona okuyabilirsiniz. Böylece hem hatasını anlamasını sağlarsınız hem de fitne gibi bir çirkin fiilin ne kadar büyük bir günah olduğunu anlatmış olursunuz.

- Misafiriniz anne-baba gibi yakın bir akrabanız değilse, çeşitli bahanelerle, bir süre onunla görüşmeyi kesebilirsiniz.

Not: Eğer bunlardan birinin yapma imkânı yoksa veya bunlardan birini yaptığınız halde yine de fitne verecek konuşmalar devam ederse, nazikçe izin alarak bulunduğunuz ortamı terk etmeniz ve beden dilinizle, hal ve tavırlarınızla bundan rahatsız olduğunuzu hissettirmeniz gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun