Farklı Kuranlar mı var?

Tarih: 15.08.2024 - 13:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yeni bulunan mushaf hakkında görüşleriniz nedir? Örnek olarak; 2 numaralı sure, 87. ayette standart Kur'an yazımı wa-qaffaynā min ba'dihi iken, alt katmanda bu kısım wa-qaffaynā 'alā āthārihi şeklinde yazılmıştır. Ya da yazılış farklarıyla kısmında kelime mana değişiyor ve aynı zamanda birinde bir kelime var öbüründe yok farklı Kuran mı var?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1) Sizin ifadenizle birinci katmanındaki yazılım şekli şöyledir:  (wa-qaffeynā min ba'dihi  -2/87-) cümlesi, ayetin genel hedefine uygundur. Çünkü ayette, “Şu bir gerçektir ki, biz Musa’ya kitabı verdik. Ondan sonra da ardarda peygamberler gönderdik. Meryem Oğlu İsa’ya da açık kanıtlar verdik ve onu Ruhulkudüs ile destekledik. Ama ne zaman size bir peygamber nefislerinizin hoşlanmadığı bir şey getirdiyse büyüklendiniz, kimini yalanladınız, kimini de öldürdünüz, öyle değil mi?” (Bakara, 2/87) denilmektedir.

2) İkinci katmandaki yazılım şekli ise şöyledir: (wa-qaffeynā 'alā āthārihi /doğrusu âthârihim/ ) şeklinde yazılmıştır.

Bu cümle aynı ayetin değişik versiyonundan ziyade, "Ardından onların (o peygamberlerin) yolu üzere, kendinden önce gelmiş olan Tevrat’ı tasdik edici olarak Meryem oğlu İsa’yı gönderdik. Ona da içinde hidayet ve nur bulunan, kendinden önce gelmiş olan Tevrat’ı tasdik edici, takva sahipleri için bir yol gösterici ve bir öğüt olarak İncil’i verdik." (Maide, 5/46) mealindeki ayetin bir parçasıdır.

Buna göre, ayetlerin arasında bir çelişki yoktur.

Muhtemelen bu nüshayı istinsah eden katip, Bakara suresindeki ayetin altına, bu konuyla ilgili olduğu için, Maide Suresindeki ayeti de bilgi amaçlı eklemiş olabilir. Bunun başka nedenleri de olabilir.

Nitekim soruda geçen ve sonradan bulunan bu San’a Mushafıyla ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle bu varaklarla alakalı tekniğin geliştiği batılı ülkelerden yardım alınarak bir analiz gerçekleştirilmiş ve ülkemizde de Tayyar Altıkulaç Hoca bununla alakalı yazılar kaleme almıştır.(bk. ALTIKULAÇ, Tayyar, Günümüze Ulaşan Mesâhif-i Kadîme, DİB Yay. Ankara 2022)

Varakların kötü koşullarda bulunması, sayfaların birbirine karışması, yazıdaki silinmeler, tüm bunlarla birlikte müstensih gerçekleri dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerde bunların elimizdeki Mushaflarla hemen hemen birebir aynı olduğu kabul edilmektedir.

Bahsi geçen ayetle ilgili de herhangi bir mahiyet sıkıntısı olmadığı açıktır. Zira üst katmanda yer alan Bakara Suresindeki ayetin asarihim formunun Maide 46 ve diğer ayetlerde geçtiği görülmektedir. Böylece alttaki yazı da aslında bir ayettir ve oraya niye yazıldığının gerekçesi araştırılmalıdır. Yoksa olmayan bir şey yazılmamıştır.

Bir başka yerde yer alan benzer bir ayet, bu kadar yıl koşulları kötü olan ortamda, bir kısmının zayi olduğu, bir kısmının çalındığı, bir kısmının yer değiştirdiği vs. şeklindeki bilgilerden hareketle analiz edilmelidir.

Böylece bu tür bulgular Kuran'ın otantikliğine zarar verecek veya farklı bir Kuran tartışması ortaya çıkaracak değerde bilgiler değildir. Tam aksine farklı nedenlere bağlı olarak bunların kötü koşullarda da olsa bugüne gelmesi, bunların dağınık bir durumda yer değiştirmesi veya müstensihin farklı nedenlere bağlı olarak farklı ayetleri aynı yerde yazması Kuran'ın orijinalliğini güçlendiren şeylerdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun