Familya dediğimiz hayvan grupları aynı ataya mı sahiptir?

Tarih: 03.01.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Familya aile manasındadır.

Bitkileri ve hayvanları incelemek ve araştırmak için, eğitimde kolaylık olması için gruplama yapılır. Burada en küçük birim türdür. Birbirine bir takım karakterler bakımından benzerlik gösteren türler cins altında gruplandırılır. Birbiriyle belirli ortak karakterleri taşıyan cinsler familya altında, familyalar takım altında, takımlar da sınıf altında gruplandırılır.

Mesela, kiraz bir cinstir. Napolyon kirazı, beyaz kiraz v.s. gibi türleri vardır. Vişne de bir cinstir. Bunun kurak alanda yetişen türü vardır. Bir de sulu ortamda yetişen türü vardır. Kirazla vişnenin ortak özellikleri dikkate alınarak Gülgiller (Rosaceae) familyası altında gruplandırılır.

Aynı şekilde elma bir cinstir. Bunun muhtelif türleri vardır. Elma da gülgiller familyasına dâhildir. Gülün pek çok türü vardır. Onlar da bu gülgiller familyanda yer alır. Badem, şeftali, kayısı, erik gibi cinsler de yine bu familyaya dâhil edilir.  

Hayvanlar aleminde de böyledir. Orada da tespit edilen ortak karakterlere sahip olan hayvan türleri aynı familya altında yer alırlar. Mesela koyunlar, keçiler ve sığırlar boynuzlugiller (Bovidae) familyasına dahildirler.

Şimdi gülgiller familyasındaki bitkilerin ortak ata ile bir ilgisi olabilir mi? Yani, gül zamanla değişecek kayısı haline gelecek. Orada da durmayacak. Biraz daha değişecek kiraz ağacı haline gelecek. Baktı ki olmuyor. Biraz daha değişecek badem olacak. Öyle mi?

Bitki türlerinin her birisi, doğrudan ayrı bir tür olarak yaratılmıştır.

Koyunlar, keçiler ve sığırlar de öyledir. Onların da her birisi ayrı tür olarak yaratılmıştır.

Ortak ata hikâyesi, yaratılışı aklına sığıştıramayanların ve Allah’ı devreden çıkarmak isteyenlerin bu hayali senaryoları, olsa olsa çocukları uyutmak için iyi birer masaldır. Bilimle bir ilgisi yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun