"Evrim" ve "evolüsyon" terimlerini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Evrim
Evrimle, bir değişiklik, başkalaşma veya bir farklılaşma ifade edilmeye çalışılır. Bir diğer söyleyişle evrim, kademeli olarak gelişme ve değişmeyi ifade eder. Lügat manası böyle olmakla beraber, biyolojideki kullanımında, bir türden başka bir türün veya bir varlıktan başka bir varlığın yavaş yavaş, zamanla ve tesadüfen meydana gelmesi anlatılmaya çalışılır. Bu kullanımda bir hudut veya sınırlama getirilmediği için, en küçük bir farklılıktan her türlü değişme ve başkalaşmaya ve yeni bir yapılanmaya varıncaya kadar her şey “evrim” kelimesiyle verilmek istenmektedir. Hatta “ilim ve fendeki ilerleme veya terakki” mânâsında bile “evrim” terimi tercih edilmektedir.
Aslında biyoloji sahasında evrimin kullanılmasında bir sınırlamanın olmasına ihtiyaç vardır. Bu kelimeye günümüzde genelde yüklenen mananın “evolüsyon” karşılığında olduğu görülüyor.
Evolüsyon
“Evolüsyon” terimi, yüksek ve daha karmaşık yapılı hayvan ve bitkilerin, jeolojik zamanlar boyunca, evvelce mevcut olan ilkel atalardan, değişme ve farklılaşmayla meydana gelmelerini ifade eder. Dikkat edilirse, evolüsyon iki temel kabule dayandığı görülür. Birisi, tek hücreli canlıdan yüksek yapılılara doğru canlıların soy ağacında mutlaka silsile hâlinde bir sonraki varlık, önceki atalarından meydana gelmiş olmalıdır. İkincisi de bu canlının ortaya çıkışı ve zaman içerisinde değişmesi tamamen tesadüflere bağlıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evrim Terminolojisi
- Evrim teorisi adı altında ifade edilen bazı terimleri açıklar mısınız?
- Kainatta evrim var mıdır?
- Evrimi anlamada nirengi noktaları
- İnsan doğrudan çamurdan mı yaratıldı?
- Evrimin Dayandığı Deliller
- Evrim dilinde ''istihale''nin taşıdığı mana nedir?
- Tekâmül teorisi nedir?
- İnsanın Geçmişi
- Evrim Teorisi nasıl anlatılmalı?