Evlilikte nasip nasıl bulunur?

Tarih: 14.12.2020 - 09:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

1. Evlenmek istiyorum ve bunu babama söyledim ve bana destek olacağını söyledi. Lakin bana nasibimi bulmakta yardım etmiyor. Yani bana kendi başıma hayırlı birisini aramamı söylüyor, lakin kendim için bu takva yolundan zor gibi geliyor. Yani babamın veya annemin bulması bana daha münasip geliyor yoksa yanlış mı düşünüyorum? Ben bir öğrenciyim ve nasibimi nasıl bulacağımı bilmiyorum. Elbet nasibim beni bulacaktır eğer nasipse ama ben nasibim için çabalamaya çalışıyorum ama nerede aramam gerektiğini ve başka kime sorabileceğimi bilmiyorum.
2. Ayrıca evlenmek istemek ayıp bir şey midir?
3. Birisine helal dairede niyetini söylemek edepsizlik midir? Tabi ki halvet olmadan ve helal dairede kalarak.
4. Bir erkeğin kendi başına hayırlı bir eşi araştırması doğru mudur? Tabi babasının haberi varken.
5. Hayırlı bir eşin aranması için bunu kime söylemek gerekir anne ve babaya söyledikten sonra? Başka kime haber salınır?
6. Dindar bir eş istiyorsak biz de dindar olmamız gerekiyor. Lakin insan olarak hatalarımız oluyor. Hatalarını düzeltmek ve aynı zamanda nasibini aramak doğru mudur?
7. Aklımdan bazı zaman evlilik hakkında düşünceler geliyor. Ya mutlu olamazsak gibi düşünceler. Bu vesvese midir?
8. Babamı nasıl ikna edebilirim bana hayırlı bir eş bulmakta yardımcı olması için.
9. Anneme evlenmek istediğimi daha söylemedim ama söyleyeceğim. Lakin yaşım gereği bana hayır diyecek diye tereddüt ediyorum. Eğer böyle derse annemi nasıl ikna edebilirim.
10. Evlilikten acele etmek iyi midir? Acele ile kastım nasibini bulmakta gayret etmek. Yani illa bu vakit veyahut bu kişi olacak manasında değil.
11. Kişi kendisi için münasip gördüğü eş adaylarını düşünmesi haram mıdır? Yani kişinin kimin ile evlenebilirim diye düşünmesi.
12. Nasibimi ararken kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Ama bu süreçte aklımdan vesveseler geçiyor. Mesela biraz daha bekle evlilik için gibi. Beklemem daha mı iyi olur veyahut nasibimi aramak mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Suallerinizin tamamına teferruatlı bir şekilde sitemizde ayrı ayrı cevaplar bulabilirsiniz. Şimdi inşallah, teker teker kısa cevaplar vermeye gayret edeceğiz:

1. Ailenizden size münasip bir eş bulmasını istemeniz doğrudur. Bu konuda babanızdan yardım istemişiniz. Böyle bir hususta, “anneniz, ablanız, teyzeniz, halanız...” daha doğru adres olacaktır.

Öte taraftan öğrenci olduğunuzu söylemişsiniz, belki aileniz eğitim hayatınızın bitmesini beklemekteler. Aranızda konuşmanızda fayda var, çünkü muhakkak onlar sizin iyiliğinizi isterler.

Nasip konusuna gelince, müstakbel eşinizi babanız da bulsa, anneniz de bulsa, siz de bulsanız nasibiniz olacaktır. Önemli olan bir an evvel evlenmek değil, Allah’ın razı olduğu uygun kişiyle bir evlilik yapıp, aile kurmaktır. Onun için biraz sabırlı olunuz, başta anneniz olmak üzere ailenizle konuyu tekrar istişare ediniz ve tabi ki Allah’tan yardım isteyiniz.

2. Helal dairede münasip birisiyle evlenmeyi istemek ayıp değildir.

3. Gene helal dairede birisine evlenme niyetini söylemek edepsizlik değildir. Ancak belirli şartların olgunlaşması gerekmekte olup, örfe göre bunu erkeğin yapması münasiptir.

4. Erkeğin de kendine eş aramasında, hele ki ailesinin rızası da varsa mahsur yoktur.

5. Evvela anne-baba, sonra kardeşler, sonra da ilişki ve yakınlık düzeyine göre teyze, hala, amca, dayı... Ancak bazen ailelerde öyle yakınlar olur ki, kan bağı akrabalardan daha yakındır. Onlarla da konu istişare edilebilir.

6. Peygamberlerde de zelle, yani gayr-ı iradi hata olduğunu düşünürsek, hatasız kul olmaz. Kriterimiz elbette karşımızdakinin mümin olması, İslam’ın temel emirlerine ve yasaklarına uyan bir hayat süren birisi olması ve o kişinin aile ve çevresinin bize olabildiğince uygun düşmesidir.

7. Karşılıklı Allah rızası için yapılan evlilik daim olur, hırgür çıkmaz. Çıkan bütün anlaşmazlıklar, kavgalar, ayrılıklar Allah rızasının dışında arayışlar ve yaklaşımlar olduğu için zuhur eder. Dolayısıyla İslam dairesinde olan ve Allah rızası aranan bir evlilik, ancak huzur yuvası olur ve dünyayı cennete hayatına çevirir.

8. Annenizle konuyu istişare edin. 

9. Annenize niçin istemediğini sorun; anne babalar çocukların göremediklerini görür ve onların iyiliklerini isterler.

10. Şartlar olgunlaştıktan ve karar alındıktan sonra evlenmeyi uzatmamak gerekir.

11. Helal dairede olduktan sonra kişi, elbette kiminle evlenebileceğini düşünülebilir. Yalnız bu konuda insanın kendini fazla kaptırmaması gerekir.

12. Bu konuyu takıntı haline getirmezseniz, devamlı bunu düşünmezseniz, hayatınızın normal akışı içerisinde nasibiniz öyle ya da böyle karşınıza çıkacaktır. Siz konuyu büyütmedikçe, sizi bu hususta vesveselere atan şeytan da bu konuda sizinle uğraşmayacaktır. Vesveseler onlara prim verildikçe büyürler, değer verilmedikçe de yok olurlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun