Evini, eşini ve çocuklarını ihmal pahasına dini hizmetler yapmak uygun mudur?

Tarih: 27.12.2019 - 11:11 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Her Müslümanın kendine, eşine, çocuklarına, akrabalarına, komşularına ve dostlarına karşı vazifeleri vardır. Bir vazifeyi yaparken diğerini ihmal etmek doğru değildir.

Ancak her birine karşı farz, vacip, nafile ya da adap açısından görevleri olabilir. Evinin, eşinin ve çocuklarının farz ve vacip görevlerini yerine getiren bir kimseye, ailesiyle ilgilenmiyor, denilmez. Toplumun gelenek, görenek ve adetlerini yerine getirmiyor, diye itham etmek dini açıdan doğru değildir.

Acaba aynı kimse ticaretle uğraşsaydı, onlarca şirketin sahibi olsaydı ve evine hiç zaman ayıramasaydı, aynı itirazlar yapıbilecek miydi?

Dini bilgisi olanların evini, eşini ve çocuklarını, dini açıdan sorumlu kılacak bir ihmalkarlık içine girmeyeceği kanaatindeyiz.

2. Kişi aile reisi olarak evinin, eşinin ve çocuklarının dini ve dünyevi açıdan olmazsa olmaz ihtiyaçlarını yerine getirmiyorsa, elbette sorumlu olur. En azından farz ve vacip olan görevlerini yerine getirmek zorundadır. Yoksa, hem Allah katında hem de kul yanında sorumlu olur.

Diğer taraftan, her bir ev bir medresedir. Eşimiz, çocuklarımız ve eğer varsa anne babamızla birlikte neden bir medrese ortamı kurmayalım: “Herkes evini bir nur medresesine.” çevirebilir.

Aile bize angarya olmamalı, anne ve babalık gereksiz görülmemeli. Her Müslüman içinde bulunduğu şartlara göre hizmet etmekle mükellefir. Aile de bunlardan biri ve en bincisidir...

3. Görevlerini yerine getiren bir hanımefendi, kocasının yaptığı bütün hizmetlere ortaktır. Bu büyük mükafatı kaçırmamak için maddi ve manevi destek olmaya çalışmak ne güzeldir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun