Erkek kadına hizmet etmez mi?
- Erkek kadına hizmet ederse, kendi istediği yerine onun söylediğini yaparsa, onun rızasına önem verirse kadın yönetici olmuş olur böyle olmamalı diyorlar. Kadın bolluk içinde yaşıyorsa erkek ona köle olmamalı hizmet etmemeliymiş. İkisi de köle gibi olmamalı tabii ama aile içinde rıza alınması karşılıklı değil mi?
- Kadının kocasının rızasını alması ve hizmet etmesi gibi erkek de aynısını yapmamalı mıdır?
- Kadınlar hizmetçi olmadığına göre ben seni yönetiyorsam sen hizmet edeceksin demek yanlış değil mi?
Değerli kardeşimiz,
Temelde aileyi hedef alan, evliliği ortadan kaldırmaya yönelik kasıtlı söz ve iddialara inanmayıp, sorduğunuz ve araştırdığınız için sizi yürekten tebrik ederiz.
Öncelikle karı-koca ilişkisini, hizmet eden-hizmet edilen, köle-efendi kavramlarına indirgeyerek yorumlamak aile olmanın ruhu ile bağdaşmaz. Çünkü evliliğin en temel nedeni iki farklı fıtrat ve cinsiyette olan karı-kocanın birbirinin maddi ve psikolojik ihtiyaçlarını gidermesi, dünya ve ahiret saadeti için birbirine yardım etmesidir.
Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, “İnsanın en fazla ihtiyacını tatmin eden kalbine mukabil bir kalbin mevcut bulunmasıdır ki, her iki taraf sevgilerini, aşklarını, şevklerini mübadele etsinler ve lezaizde birbirine ortak, gam ve kederli şeylerde de yekdiğerine muavin ve yardımcı olsunlar.” diyerek evliliğin her açıdan bir yardımlaşma olduğu gerçeğine dikkat çeker.
Görüldüğü gibi fıtri roller yanında evlilik hayatında esas olan şey yardımlaşmadır. Çiftler zorlama olmadan fıtratlarına uygun bir şekilde sorumluluk yüklenerek aile hayatını devam ettirir. Ne erkeğin dışarıda, en ağır şartlarda çalışıp kazandığı parayı ailesi için harcaması onu hizmetçi yapar ne de kadının kazancı veya ev işlerini yerine getirmesi onu kocasının hizmetçisi kılar.
Ayrıca ihtiyaç durumunda erkek her türlü ev işlerinden karısına yardım edebileceği gibi, kadın da -mecbur olmadığı halde- evin ekonomik ihtiyaçları için meşru ve helal işlerde çalışıp para kazanabilir. Aynı şekilde İslam, ne erkeği, erkek olduğu için üstün görür ne de kadını, sırf kadın olduğu için hizmetçi görür.
İslamiyet, erkeği evin reisi ve sorumlusu (kavvam) kılmakla beraber, her türlü konuda istişareyi, karısına karşı merhametle davranmayı, fikrini almayı, nazikane ve nezihane muamelede bulunmayı tavsiye etmektedir. Yani reislik, erkeğin her şeyi dikte ettirip, kadının harfiyen uyması değil, istişare ve uyum içinde aileyi eşi ile birlikte yönetmesi demektir.
Nisa suresi 34. ayette geçen erkeğin kavvam, yani ailenin reisi olmasını maalesef bazı art niyetiler kasti olarak yanlış yorumlamaktadırlar. Bazı dindarlar da tam araştırmadan İslam’ın kadını hizmetçi gibi gördüğünü zannetmektedirler.
Oysaki İslamiyet, karı-kocayı birbirinin ebedî hayat arkadaşı, cinsiyetlerinden dolayı birbirinin yardımına muhtaç eşdeğer kişiler olarak görmektedir. Ailede birlik ve düzeni sağlamak için erkeğe aile reisliği unvanı vermiştir ki, bu erkeği daha çok sorumlu tutmaya, aile içi güç mücadelesini önlemeye yöneliktir.
Kadının da bunu kabul etmesi ve gönülden Allah’ın bu emrine itaat etmesi onu kocasının gözünde küçültmez, tam aksine daha da önemli kılar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Evde kadın erkek rolleri birbirine karışıyor, ne tavsiye edersiniz?
- Sürekli kadın mı alttan almalı? Ya erkek?
- Bir erkeğin, hanımının rızası olmaksızın ilişkiye girmesi günah mı?
- İdare etmek, alttan almak kadına mı düşer, bu durum onu ezmez mi?
- Neden kadınlar İslam’da kocalarına itaat etmelidir?
- Eşimin bakımlı olmasını istemem caiz midir?
- Kocama olan bağlılığımı nasıl artırabilirim?
- Eşine belli etmemek mi daha doğru yoksa konuşmak mı?
- Ahir zamanda ailemizi ayakta tutabilmek için neler yapabiliriz?
- Kadın erkeğin nefesi, erkek kadının ruhudur, ne demek?