Ebu Bekir Sıddık’ın islama girmeden önce tereddüt ettiği doğru mudur?
- Bazı alimler Hz Ebu Bekir (ra)’in hiç düşünmeden İslamı kabul ettiğini söylüyorlar. Fakat mektup (Hz Ebu Bekir ile Yemliha adlı rahibe rüyasını yorumlamaya gitmesi) olayında Hz. Ebu Bekr'in tereddüt ettiğini görüyoruz, bunu açık mısınız?
Değerli kardeşimiz,
- İbn İshak -kendi sened zinciriyle- Hz. Peygamber (asm)'in şöyle dediğini bildirmiştir:
“Ben kimi İslam’a davet ettiysem mutlaka -ilk anda- bir tereddüt göstermiş, biraz düşünme ve konuyu tefekkür etmeye ihtiyaç duymuştur. Ancak bunun tek istisnası Ebu Bekir’dir; ona konuyu açtığımda hiç tereddüt etmeden, hiç düşünmeden hemen İslam’a girdi.” (İbn İshak, es-Sîre, 1/139).
- Hz. Ebu Bekir’in rüyası ve rahiple olan hikâyesine dair sağlam bir kaynağa rastlayamadık.
İnternette baktığımızda, bunun ilk versiyonu Arap internetinde görüyoruz. Biri bir kurnazlıkla bu hikayenin "Safvet’u-Safve" adlı kitapta yer aldığına dair yanıltıcı bir imada bulunmuştur. Ancak ilgili kaynakta böyle bir kıssaya rastlayamadık.
- Bu araştırmamızın sonucunda oluşan kanaatimiz şudur ki, Hz. Ebu Bekir (ra)’in rüyası ile ilgili bilgiler doğru değildir.
Bununla beraber, Arapça internette yer alan ve kaynağı verilmeyen bu olayın, Hz. Peygamber (asm)'in peygamber olmasından on iki yıl önce gerçekleştiği belirtiliyor ki, bu takdirde zaten tereddüt diye bir şey söz konusu değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Vehn, dünyayı (fazlaca) sevmek ve ölümü kötü görmek" anlamındaki hadis sahih midir?
- Peygamberimiz "En büyük cihad nefisle yapılan cihattır." demiş midir?
- Hz. Ali'nin çocuklarının isimleri neden Ebu Bekir, Ömer, Osman değildir?
- Hz. Osman, Hz. Ömer ya da Hz. Ebu Zer gibi sahabelerin Müslüman olmalarına sebep olan olaylar neden birden fazladır?
- Sahabenin, Hz Ali’nin görüşlerine uymadığı iddiasına ne dersiniz?
- "Hazret-i Ali (R.A.) başta olarak bütün ehl-i hakikat, Hazret-i Ebubekir ve Hazret-i Ömer'i (R.A.) takdim ediyorlar. Hizmet-i İslâmiyette ve kurbiyet-i İlahiyede makamlarını daha yüksek görmüşler." Bu ifadede Hz. Osman (ra)'ın geçmemesinin hikmeti nedir?
- "Ya Ömer! Gün gelir, bu adam seni sevindirecek bir duruma gelir." Burada Hz. Ömer'i sakinleştiren Süheyl bin Amr diye anlıyoruz, bazı kaynaklarda ise Hz. Ebu Bekir olduğu ifade ediliyor?
- "Mü’minler cehenneme gitmemek için Allah’tan isterim, benim vücudum cehennemde büyüsün ki, onların yerine azap çeksin." Bu sözün muteber kaynaklarda geçmediği, ayete zıt olduğu iddiasına ne dersiniz?
- Ebu Bekir'in imanı bir kefeye ümmetimin imanı bir kefeye bırakılırsa Ebu Bekir'inki ağır basar, diye bir hadis var mı, varsa kaynağı nedir?
- Peygamberimiz, münafıkların listesini Hz. Huzeyfe'ye vermişti. Hz. Ömer'in, Peygamberimiz beni de münafıklardan saydı mı, diye sormasının hikmeti nedir?