Dünyalık şeyler neden çok vaktimizi alıyor?

Tarih: 29.06.2022 - 14:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Köpek 3 dakikada doyuyor, koyun 3 saat niye böyle?
- Yaz mevsimi gelince namazlarımda bazen kaytarma oluyor. Dünyalık meşgaleler tefsir hadis Kur’an gibi kitapları okumama mani oluyor.
- Allah neden bizim rızkımızı insan bedenine girmiş melekler ile kapımıza kadar getirmiyor da dünya denilen geçici meşhergah için zamanımızın çoğunu harcıyoruz?
- Hiç sabah namazına kalkamıyorum. Akşam ise yorgun oluyorum, bazen yatsıyı bazen akşamı bazen de ikisini de kılmadan yatıyorum. Nadiren de olsa bu iki namazı da kılarak yatıyorum.
- Bana ne önerirsiniz bir?..
- İkincisi niye rızkımızı insan bedenine girmiş melekler getirmiyor? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir Müslüman olarak şu şuurdan hiçbir zaman uzak kalmamalıyız:

“Biz dünyaya Allah’a kulluk etmek ve bu kulluğumuzun derecesine göre de ahiretteki anayurdumuz olan cenneti kazanmak üzere gönderildik.”

Dünya hayatının bizim için önemi, sadece ve sadece ahiret azığını dünyada temin etmemiz ve haliyle Allah rızası doğrultusunda yaşamamız içindir. 

İstifade ettiğimiz, edeceğimiz veya edemediğimiz bütün maddi, manevi nimetlere hep bu gözle bakmalıyız. Gerek sevdiğimiz gerek sevmediğimiz kişiler olsun, olaylar olsun, çoluk-çocuğumuz, çevremiz, işimiz... hepsi bizim için birer imtihan vesilesidir.

Allah her birimize başta yokluktan varlık âlemine çıkmak, hayat ve sağlık olmak üzere hiçbir talepte bulunmamış olmamıza rağmen, bize bahşettiği bütün nimetlerin şükrü olarak 24 saatlik günün azami 1 saatini kendisine namazla şükür için ayırmamızı istemektedir.

Şimdi çeşitli vesvese ve bahanelerle biz bu şükrü namazla günde 5 defa yerine getirmezsek nankörlük etmiş olmaz mıyız?

Hem bahane istersek her zaman buluruz, hele ki şeytan da bu konuda elbette boş durmaz… Mesela, o bahanelerden binlercesinden “Vakit kalmıyor” olanına bir cevap:

Bazen 2-3 saat elimizde cep telefonu, neredeyse hiçbir işimize yaramayan ve sonradan da çoğunu hatırlamadığımız yüzlerce kısa film ve resimlere bakmakla geçirebiliyoruz zamanı. Ve bunun neticesinde yorgun düşüp uykumuz geliyor ve 5 dakika süren akşam namazını dahi kılmadan yatıyoruz diyelim.

Biraz özeleştiri yaparsak, acaba bu bahaneyi kendimize dahi kabul ettirebilir miyiz, değil ki Allah’a bunun hesabını verebilelim…

"Rızkımızı niye insan kılığındaki melekler getirmiyor?" sorunuza gelince;

Unutmayalım ki herkesin “Olmazsa olmaz olan hayati rızkı” Allah’ın taahhüdündedir. Hem bu rızkı hem de çok daha fazlasını Allah, akıllara durgunluk verecek derecede mucizelerle gözümüze sokarcasına sebepler eliyle bize veriyor her gün. Mesela;

Saman yiyen inek eliyle bize et ve süt veriyor; dünyadaki tüm yaratılmışların akıllarının toplamından bin defa daha akıllı olan tek bir insan, hele ki milyarlarca insan bir araya gelse, tonlarca samandan bir bardak süt yapamaz, demek hakikatte sütü, eti yapan inek değil!..

Özünde odun olan bir ağaç, topraktan koyun gübresi ve çamuru emiyor, elimizin ulaşacağı yükseklikte bize şerbet gibi kayısı veriyor; çok iyi biliyoruz ki gübreden kayısı olmaz, hatta kayısının üstüne gübre dökseler, onu yemeden atarız, yıkasak bile tatmin olmayız, demek hakikatte kayısıyı yapan ağaç-toprak ve gübre değil!..

Zehirli bir arı, kısacık ömrü boyunca durmaksızın bizim için şifa kaynağı olan balı yapıyor; oysa bütün âkil insanlar ve bütün çiçekler bir araya gelse bir damla bal yapamaz, demek hakikatte balı yapan arı değil.

İşte çeşitli canlı-cansız, ruhlu-ruhsuz mahlukları ile Rabbimiz bizim bedenimizi bize faydalı mucizevi şeylerle besliyor.

İnanın bu akıllara durgunluk verecek olaylar aslında bize insan şeklinde bir meleğin, hatta bizzat kendi şekliyle dahi olsa tepsi içinde çorba getirmesinden daha mucizevi.

İnşallah bu ve benzeri şeyleri tefekkür edelim, şeytanın aldatmalarına uymayalım, imtihanda olduğumuz şu kısacık dünyada Allah’ın bize emrettiklerinden asgari farz olanlarını eksiksiz yerine getirelim.

Bunları yaptıkça onun yardımı da üstümüzde artacaktır ve bahsettiğiniz tarz vesveseler de zamanla yok olacaktır Allah’ın izniyle.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun