Çocuğumun sınav stresini ve gelecek kaygısını yatıştırmak için neler yapabilirim?

Tarih: 27.05.2021 - 16:23 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sınav kaygısı, olumsuz bir durum karşısında psikolojik, fizyolojik ve davranışsal tepkilerde azalma ile kendini gösteren stabil bir kişi özelliği olarak tanımlanmaktadır.

Sınava girecek öğrencilerin ve ebeveynlerinin birçoğunda sınav stresi olabilir.

- Kötü ders çalışma alışkanlıkları,
- Sınavlara ilişkin yüksek beklentiler,
- Mükemmeliyetçi yaklaşım,
- Ailenin beklentilerini karşılayamama korkusu,
- Zeka seviyesinin sınav başarısıyla ölçülme endişesi

sınav kaygısı nedenlerindendir.

Sınav stresini azaltmanın yöntemlerinden biri, öğretmenin ve ailenin olumlu geri dönüşlerde bulunmasıdır. Bu yöntemin sınav kaygısının azaltıp, akademik başarıyı arttırdığı söylenebilir, fakat olumsuz bir durum karşısında ailenin ve öğretmenlerin olumsuz geri dönüşlerinde sınav stresinin daha çok artıp, akademik başarının da düştüğü gözlemlenmiştir.

Sınava hazırlanma sürecinde ebeveynlerin, öğretmenlerle ortaklaşa çalışması gerekir.

Sınav stresi ve gelecek kaygısı nedeniyle çocuklar, üzerlerinde çok büyük bir baskı hissederler, ilk amaç çocuğun üstünden bu baskıyı kaldırmaya çalışmak olabilir.

Çocuklar kendi değerlerinin sınavda çıkaracağı sonuca bağlı olmadığını bilmeliler, çocuğa her zaman başarısının arkasında durduğunuz gibi bir başarısızlık durumunda da onun arkasında olduğunu hissettirmelisiniz ve dile getirmelisiniz.

Bu yaklaşımlarla çocuğun stresinin daha kontrol edilebilir bir düzeye inmesi mümkün olabilir.

Aynı zamanda baskıda bulunmadan, çocuğun düzenli takibinin de yapılması gerekir. Planlı ve düzgün bir çalışma düzeninin yaptıklarını ve yapmadıklarını görmesi çocuğun daha fazla rahatlamasında yardımı olacak ve eksiklerini gidermesine olanak sağlayacaktır.

Çocuğun başarısı arttıkça, gelecek kaygısında da azalma olacaktır.

Başarı insanın kendine olan güveninin artmasını sağlamaktadır.

Çocuğun stresi azaldıkça başarısı artacaktır, başarı arttıkça da gelecek kaygısında azalma olacaktır.

Bütün bunlara ek olarak çocuğa doğru bir yönlendirmede bulunarak, ileride başarı sağlayacağı, keyif alarak yapacağı bir mesleği tercih etmesi için çocuğu doğru alana yönlendirmenin faydası olabilir.

Seçmek istediği mesleği çocuğunuzla birlikte araştırmak, eğer mümkünse istediği meslekteki insanlarla çocuğun konuşmasını sağlamak, merak ettiklerini sorup öğrenmesi aklındaki soru işaretlerini gidermesi de çocuğun kaygısının azalmasına, çizeceği yolun önündeki engelleri aşmasına faydası sağlayacaktır.

Ayrıca, her insanın bu dünyaya misafir olarak gönderildiğini, ebedi yaşam yerimizin sonsuz saadet ve mutluluk yeri olan ebedi cennet olduğunu onun anlayacağı ve mutlu olacağı şekilde açıklamak ve hissettirmek de onu ruhen ve bedenen rahatlatacaktır.

Böylece, dünya hayatında gerçek anlamda başarılı olmanın ölçüsünün, aslında ahiret hayatına gönderdiklerimizle eşdeğer olduğunu ve ona göre karar vermenin daha doğru olacağını; yaşantımızla, tavırlarımızla, hâl ve hareketlerimizle göstermeliyiz. Onlara rol model ve örnek anne-baba ve aile olmalıyız.

Şu halde, dünya hayatında hem kendimize hem de insanlar başta olmak üzere etrafımızdaki ve dünyadaki her şeye faydalı olmanın, esasen bizim ve bütün varlıkların asıl sahibi olan Yüce Yaratanı razı etmek ve onun sevgisini kazanmak anlamına geleceğini, yavrularımızın yaşlarına, eğitim düzeylerine ve konumlarına uygun olarak açıklamak gerekir.

Yoksa sadece dünya hayatına özel ve sadece dünya geleceğine uygun bir hayat tarzı ve düşünce tavrı, bize de onlara da gerçek bir huzur ve mutluluk veremeyecektir.

Özetle, gözlerimizin nuru olan ciğerparelerimizi hem dünya hem de ahiret imtihanlarına hazırlamanın gayreti ve çabası içinde olmalıyız. Yoksa, Allah korusun, bizden davacı olacaklarından şüphemiz olmazsın...

İlave bilgi için tıklayınız:

Rızık ve gelecek endişesi taşımak, tevekkül etmek hakkında bilgi ...
Gelecek kaygısı, acaba iş bulabilir miyim?
Gelecek endişesi insana niçin verilmiştir (Video)?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun