Gelecek kaygısı, acaba iş bulabilir miyim?

Tarih: 10.08.2019 - 15:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Gelecek kaygısı acaba iş bulabilir miyim askerden sonra ne yapacam gibi şeylere kapılıyorum ne yapmam lazım?
- Askerde kalmak çok da istemiyorum ibadetlerime sorun çıkar diye, çünkü normal askerlik gibi olmaz bünyesine girdiğim zaman. Çatışma dağda gezme zor olur ibadetlerim.
- Şüpheye kapılıyorum (fakirlik korkusu.)
- Bana yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evvela şunu belirtelim ki, rızık konusunda gelecek endişesi her insanda olur. Bu tabiidir. Ancak bunun korkuya dönüşmemesi lazım. Sebeplere müracaat ettikten sonra, rızkın Allah’tan olduğunu bilmek her müminin şiarıdır.

Allah, ilmi çalışana, rızkı yani mal mülk ve serveti de dilediğine verir.

Onun için bu konuda endişe olmamalı, Allah’a tevekkül ve teslimiyet esas olmalı.

“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56)

ayetinde ifade edildiği gibi, insanın yaradılış gayesi, Yaratıcısını tanıyıp ona ibadet etmektir, Onun ve Peygamberinin emir ve yasaklarına uymaktır. Bununla da tekamül ederek cennete layık bir kul olur.

İbadetlerini yapan bir insanın, yaptığı diğer bütün çalışmalar ibadet hükmüne geçer. İslam denge dinidir, Hz. Peygamber aleyhisselatü vesselam, dünya ve ahiret dengesini hep korumuştur ve ümmetine korumasını tavsiye etmiştir:

“Kendini hiç ölmeyecek zanneden kişinin çalışması gibi (dünya için) çalış, yarın ölecekmiş gibi ahiretine çalış.” (Feyzül-Kadir, 2/12)

“Sizin hayırlınız dünyası için ahiretini, ahireti için dünyasını terk etmeyendir.” (Kenzü'l-Ummal, 3/238) hadisi benzer bir hadistir.

Sonuç olarak alimlerin bu konudaki görüşleri şöyle özetlenebilir:

Dünya ve ahiret dengesini kurmak ve Allah’ın rızasına uygun işler yapmak isteyen kişi, rızık için çalışma alanları ararken, sonsuz hayat diyarı olan ahireti esas almalıdır. Ahiret hayatını tehlikeye sokacak ve ibadetlere engel olacak işlerden uzak durmalıdır. Allah'tan hayırlı, rızık ve iş istemeli ki Allah da ona hesap edemediği yerlerden rızık kapısını açsın. Bunun için de fiili ve kavli dua birlikte yapılmalı, sebeplere başvurarak Ondan istemeli ve ona güvenmelidir ki, hayır kapıları ona açılsın.

Şu da unutmamalıdır ki, zor işlerde çalışıp ve aynı zamanda ibadet eden kişilerin sevap ve kazanımları Allah katında kat kat fazladır. Ne kadar zahmet varsa o kadar da rahmet vardır.

“İşlerin (ibadetlerin) en hayırlısı zorlu olanıdır.” (Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 1/55)

İlave bilgi için tıklayınız:

Rızık ve gelecek endişesi taşımak, tevekkül etmek hakkında bilgi ...

Gelecek endişesi insana niçin verilmiştir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun