Çocuğumda okula gitme korkusu var, ne yapayım?
- 6 yaşındaki kızımda okula gitme korkusu var biz olmadan duramıyor, 8 ay çocuk psikoloğuyla bir şeyleri aşmaya çalıştık ama aile bireylerinden biri olmayınca ağlama krizine giriyor. 3 okul değiştirdik. Bu sene 1. sınıfta da bu sıkıntıları yaşayacağız.
- Neler yapmamızı önerirsiniz?
Değerli kardeşimiz,
Okul korkusu az çok her çocukta bulunur. Bu, biraz çocuğun mizacı, anne-baba eğitimi, çocukla ilişkileri, çocuğun anneye bağlanma biçimi ile alakalıdır.
Ayrıca akranları ile yaşadığı olumsuz olaylar veya diğer yaşantılarla ilgili de olabilir.
Çocuğunuzun kaygı ve korku düzeyi yüksekse, bunun da rolünü göz ardı etmemek gerekir.
Görüldüğü gibi, okul korkusunun nedenleri birden fazladır. Bundan dolayı çocuğu tanımadan kesin tavsiyelerde bulunmak sağlıklı değildir.
Ancak burada size, okul korkusu olan tüm çocuklara yardımcı olabilecek bazı genel tavsiyelerde bulunabiliriz.
Korku ve Kaygı Gibi Kelimeler Kullanmayın
Öncelikle çocuğunuzu okula hazırlarken kesinlikle “korku” ve “kaygı” gibi olumsuz kelimeleri kullanmayın. Mesela “yavrum korkulacak bir şey yok, okuldan korku duyman anlamsız, sakın korkma ve kaygılanma” gibi cümleler kurarsanız, çocuğunuz sadece “korku” kelimesini beynine kaydedecek ve beyni hep korku ile meşgul olacaktır.
Bunun yerine okulun, çocuğunuzun hoşlandığı bir özelliğini öne çıkarın. Mesela “orada oyun arkadaşları var, onlarla oyun oynayacaksın, öğretmenin seni çok sevecek” gibi okulun sosyal yönünü öne çıkarın.
Aynı şekilde, “okula gitmek zorundayız”, gibi zorunluluk bildiren cümlelerden ziyade, “okula gitmek güzeldir, keyiflidir, çok seveceksin, çok oynayacaksın” gibi onun dünyasına hitap eden cümlelerle hazırlayın.
Gerekirse kendi okul hayatınızdan ilk günlerdeki duygularınızdan söz edin. Ne kadar keyif aldığınızı hikayeleştirin.
Sakin Olun, Telaşlanmayın ve Duygularınıza Hakim Olun
Siz, ne kadar güzel cümleler kurarsanız kurun, telaşlı, kaygılı iseniz, çocuğunuz bunu sizin gözlerinizden okuyacaktır. Veya seslenişinizden, ses tonunuzdan, jest ve mimiklerinizden kaygılı olduğunuzu anlayacaktır. “Demek ki, kaygılanacak ve korkulacak bir şey var.” diye korkusu artar.
Bundan dolayı anne-baba olarak sizin sakin olmanız, telaşlanmamanız ve duygularınıza hakim olmanız gerekir. Onunla okul konusunu konuşurken, sakin ve yapıcı bir ses tonu ile konuşun.
Olumsuz Düşünceleri Değiştirin
Korku ve kaygı bir duygudur, duygular düşüncelerin ürünüdür. Yani düşünceler değişmedikçe, duygular da değişmez. Bundan dolayı okul, öğretmen ve kalabalıklarla ilgili olumsuz düşünceleri varsa önce bunu gidermeye çalışın.
Çocuk, okulu evden ayrılma, uzağa atılma, öğretmeni ise başka bir anneye / babaya teslim edilme, annenin yedeği gibi algılıyor olabilir. Böyle algılıyorsa haliyle gitmek istemeyecektir.
Aşırı Koruyucu Olmayın
Bu tür korkuların bir nedeni de aşırı koruyucu aile profilidir.
Çocukların aşırı korunduğu, kollandığı ve sosyallik için teşvik edilmediği ailelerde, okul korkusu vakaları fazlaca görülebilir.
Bunun için hafta sonlarını ve yaz dönemini fırsat bilip, çocuğunuzun sosyalleşmesini teşvik edin, parklara çıkarın, akranlarıyla dışarıda oynaması için ortam oluşturun, kalabalık etkinliklere gidin, sizden uzak bir yakınınızın yanında oynamasını sağlayın.
Okula Giderken Sevdiği Şeyi Almasına İzin Verin
İlk hafta okula giderken, sevdiği bir oyuncağı, arabasını vb. yanına almasına izin verin. Siz de okulun yakınlarında bir yerde bulunun.
Bahanelerine Kanmayın
Bu psikolojik esnek davranışlar yanında, okula gitmemesi için başvurduğu karın ağrısı, baş ağrısı, servisi bilerek kaçırma gibi davranışları konusunda da geri adım atmayın. Kararlı bir şekilde her gün okula gitmesini sağlayın.
İlgilileri Bilgilendirin
Sınıf öğretmeni çocuğunuzun okul korkusundan haberdar olursa çocuğa özel şekilde yaklaşabilir, korkusunu yenmesi adına farklı adımlar atabilir.
Sınıf öğretmenini ve hatta rehberlik servisini bu konuda bilgilendirmeniz uzun vadede çözüm sağlayacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çocukta yalnızlık ve karanlık korkusu var, ne tavsiye edersiniz?
- Oğlum hem sinirli hem de çok karşılık veriyor, ne yapmalıyım?
- Çocuğumu akran zorbalığından nasıl koruyabilirim?
- Çocuğumu hafız olması için zorlamam doğru mu?
- Çocuk Eğitiminde Yeni Bir Yaklaşım
- Annem bana kızdığında nasıl davranmalıyım?
- Gece ve sabah namazlarına uyanmaya korkuyorum, öğütler var mı?
- Beyinde görülen ilmi şeyleri insan yönetebilir mi?
- Kıyamet olursa diye korkuyorum, ne yapmam lazım?
- Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi?