Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi?

Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi?
Tarih: 20.04.2021 - 05:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bunun yaş aralığı kaç olmalı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kurban kesme, dini bir ibadet olduğu gibi, aynı zamanda sosyal yönü çok güçlü olan bir olaydır. Bunu dini ve kültürel bir atmosferde ailecek yaşamanın da ayrıca aile bağlarının güçlenmesi, merhamet ve yardımlaşma duygularının kökleşmesi açısından faydası çoktur. 

Çocuklarına bu duyguları yaşatmak isteyen, aynı zamanda da kurbanı kabul edip, sahiplenmelerini isteyen bazı anne-babalar, onları erken yaşlarda kurban kesmeye götürürler. İyi niyetle yapılan bu davranış, dikkat edilmezse çocukta aksi tesirler bırakabilir. Bunun için 7 yaş ve altı çocukları kurban kesimine götürmemek en doğrusudur. Çünkü bunlarda gerçeklik duygusu gelişmediği için kurbanı da kesen kişilerin niyetini de yanlış algılayabilirler.

Bu yaş aralığındaki çocuklar, ölüm ve kurban edilmeye çok olumsuz anlamlar yükleyerek korkarlar. Hayvanın kesilmesi, kanın akması ile çevredeki insanların sakin ve neşeli halleri arasındaki uyumsuzluğu algılayamadıkları için, kafaları karışabilir. Bu durum çocuğun uyku düzeni ve iştahını da olumsuz etkiler.

Eğer kurbanlık hayvan eve günler öncesinden getirilmiş ise çocuktaki etkisi daha fazla olur. Çünkü çocuk eve erkenden getirilen kurbana yakınlık duyar ve onunla oynarsa ona duygusal olarak bağlanır ve onu bir arkadaşı gibi görebilir. Bu durumda kurban kesilince çok üzülür, hatta bir ömür boyu et yemeyebilir.

Bununla beraber, 7-12 yaş aralığında bulunan çocuklarda gerçeklik duygusu gelişmeye başladığı için gelmek ve görmek isterlerse, kurban kesimine götürülebilir.

Ancak bu çocuklar da bayramdan önceki günlerde zihnen hazırlanmalıdırlar. Mesela, ona kurbanın ibadet boyutu yanında, sosyal boyutu da anlatılmalıdır. Ne olduğu ve niçin kesildiği anlayacağı bir dille kavratılmaya çalışılmalıdır.

Özellikle kurbanın sosyal ve sağlık boyutuna dikkat çekilmeli. İslam dininin bir yardımlaşma dini olduğu, zayıf, hasta ve fakirlere merhametle davranmanın Allah’ın emri olduğu, Müslümanların da bayramlarda bunun gereğini yapmak için kurban kestikleri ifade edilmelidir. Bundan onlarca fakirin çok memnun olacağını, çünkü et yemezlerse rahatsızlanıp hastalanacağı anlatılmalıdır. 

Büyümek ve gelişmek için hepimiz yemek yiyoruz. Et de sevdiğimiz yemeklerden. Hatta en önemlilerindendir. “Önceden bir Peygamber varmış. Allah’ı çok severmiş. Allah da onu mükafatlandırmak için Kurban Bayramı’nı hediye etmiş. Biz de bugünü kutlamak için her yıl bir araya gelip, kestiğimiz kurbanın etini ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyoruz ve hep beraber yemekler yiyoruz.” şeklinde açıklanabilir.

Çocuğun yaşı kaç olursa olsun, yanında kurban kesileceği zaman, dini kurallara azami riayet edilmeli ki, yapılan işin sadece bir kan akıtma olmadığı ve dini bir ritüel olduğu da çocuğa gösterilmelidir. Yine aynı şekilde, asla hayvana eziyet etmeden, işin ehli birisi tarafından kesilmesi daha uygundur.

Kurban kesmeye giderken, çocuğa “korkma, bir şey olmaz” gibi telkinlerde bulunulmamalıdır. Hatta “korku” kelimesi hiç kullanılmamalıdır.

Sakin bir şekilde, bir ibadet havası içinde gidilmeli ve aynı şekilde de gelinmelidir.

Unutmayın çocuklara ne söylerseniz söyleyin, çocuklar sizin gözlerinizden, jest ve mimiklerinizden etkilenir. Siz ibadet huzurunu yaşarsanız, çocuğunuz da o havayı beynine kazıyacaktır.

Bu çerçevede kurbanın ihtiyaç sahiplerine dağıtımı yapılırken, çocukların da beraber olup muhtaçların teşekkür ve memnuniyetlerini görmelerinde fayda vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun