Çocuklarımıza kurbanı nasıl anlatabiliriz?
Değerli kardeşimiz,
Çocukların, 0-7 yaş arasında, yetişkinler gibi soyut düşünceleri yeterli düzeyde değildir. Bu nedenle 0-7 yaş arasındaki çocuklara kurban kesimini anlatmak ve kurban kesimine şahit olması, çocuğun duygusal gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Çocuğun kurban kesildiğini görmesi, yetişkinlerin bakışından farklı olarak, bir hayvanın öldürülmesi, zarar verilmesi şekilde algılayabilir. Bu sebeple çocuğun kurban kesilme sahnesinden uzak tutulması gerekir.
Bu yaş aralığındaki bir çocuğa bayramın sevdiklerimizle beraber güzel vakit geçirdiğimiz, toplanıp birlikte yemek yediğimiz, büyükleri ziyaret edip onları mutlu ettiğimiz, ailecek geçirilen güzel bir tatil zamanı olduğu gibi yönleri yansıtılabilir.
7-12 yaş arasındaki çocuk kurban kesiminin nedenini merak edip sorarsa;
‘’Et bizim sevdiğimiz ve bize çok faydalı olan yemeklerden. Hz. İbrahim (as) Allah’ı çok seven, onun bütün emirlerini yerine getiren bir peygambermiş. Allah da Hz. İbrahim’i ödüllendirmek için Kurban Bayramı’nı hediye etmiş. Biz de her sene bir araya gelip Kurban Bayramı’nı kutluyoruz ve ihtiyacı olan insanlara kurbanda kestiğimiz hayvanın etini dağıtıp insanları mutlu ediyoruz. Çünkü biz insanları mutlu eder ve onlara yardımcı olursak Allah’ı hoşnut etmiş oluruz.’’
gibi bir hikayeleştirmeyle çocuğunuza anlatabilirsiniz.
Konuyla ilgili yine İslami çocuk kitaplarından da yardım alabilirsiniz.
12 yaş ve sonrasındaki çocuklar, neden-sonuç ilişkisini daha kolay kurabildikleri için onlara kurban kesiminin gerekliliğini anlatmanızda bir sakınca olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çocuklar kurban kesimini izlemeli mi?
- Kurban ne demektir?
- Kurbanın dinî dayanağı nedir?
- Kurban kesmenin dinî hükmü nedir?
- Kurban ne için kesilir?
- Kimler kurban kesmelidir?
- Ailede yeterli birikimi olan karı, koca ve çocuklardan herbirinin kurban kesmesi gerekir mi?
- Kadın kurban kestirebilir mi?
- Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?
- Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?