Cennete girmeye kefil olunan 6 şey nedir?
- Bir hadiste Peygamber Efendimizin, siz 6 altı şeyi yapmaya kefil olursanız ben de sizin cennete gireceğinize kefil olurum demiş.
- Bu 6 şey nedir?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Bana şu altı şey hakkında söz verin, ben de sizin cennete gireceğinize kefil olayım:
- Konuştuğunuz zaman doğru konuşun!
- Vaatte bulunduğunuz zaman yerine getirin!
- Emanet hususunda güvenilir olun!
- İffetinizi muhafaza edin!
- Gözlerinizi haramdan koruyun!
- Ellerinizi haramdan uzak tutun!” (Ahmed, Müsned, 5/323; Hakim, el-Müstedrek, 2/359)
İslam, yalan söylemeyi ve yalanı en büyük günahlardan saymıştır ve Müslüman kullara yalan şiddetle yasaklamıştır.
Sözünde durmamak, verdiği sözden caymak, tutarsız davranmak, insanları aldatmak günahlar; nifak alameti sayılmış zararlı ve kötü vasıflardır. İnsanların başına gelen sıkıntıların en büyük kaynaklarından biri de bu kötü vasıflar yani yalandır.
Elini harama uzatmak, haram lokma yemek de dinimizce kesinlikle yasaklanmıştır. Allah (c.c.) helal lokma yiyenlerin yanındadır.
Ayrıca hem kadın hem de erkek kullarının hepsine iffetli olmaları ve namuslarını korumaları yönünde de uyarılarda bulunmuştur.
Müslümanları doğru ve emin olmaya alıştırmak ve her Müslümanı bu güzel ahlak ile yetiştirmek tüm müminlerin vazifelerindendir. İnsanlığa örnek olarak gönderilen bütün peygamberlerin ve salih insanların güzel vasıfları arasında en başta doğruluk ve güvenilirlik yer alır.
Müslüman doğru, güvenilir ve sadıktır. Sadakat; niyette, düşüncede, sözde ve amelde doğru olmak demektir. Sadık kişi ihlas ve samimiyetle davranır. Emin ve güvenilirdir.
Başka bir hadis-i şerif ise şöyledir:
“Hayatınız boyunca şu altı şeyi muhafaza garantisini bana verin, ben de size cenneti garanti edeyim:
Namazı kılmak, zekâtı vermek, emanete riayet etmek, namusu (iffeti), karnı (mideyi) ve lisanı (dili) korumkatır.” (Taberânî, Evsat, 8/268)
Namaz, kulun Allah’ın huzuruna kabul merasimidir. Namazı anlayamayan, İslâm’ı anlayamamıştır. Namaz, insanı beş vakit tertemiz eder. Ahiret âleminin ilk durağı olan ve ilk hesap sorulma mekânı olan kabirde, en önce namazdan sorulacaktır. Eğer kişinin namazı tam ve düzgün ise diğer sorguları da düzgün gider, tersi durumda ise sorguları sıkıntılı geçer.
“Namazı dosdoğru kılın, çünkü dosdoğru kılınan bu namaz sizi bütün çirkin işlerden ve kötülüklerden alıkoyar.” (Ankebut, 29/45)
Zekât: Dinen zengin olan Müslümanların üzerine farz olan bir ibadettir. Zekât, toplumda sosyal adaletin sağlanmasını temin eden çok güzel bir ibadettir.
“Onlar ki; namazlarını kılarlar, zekâtlarını verirler...” (Lokman, 31/4)
Emanet: Mümin güvenilir olmalı. Müslüman her türlü emanete sahip çıkmalı ve onları muhafaza etmelidir. Her türlü mukaddes değer, bize emanettir. Bize verilen maddi-manevi değerler bize emanettir. Emanetin gereğini yerine getirmemek ona ihanettir.
Namusu korumak: Namusu ve iffeti korumak farzdır. Müslüman hayâ sahibidir.
Namusu koruyabilmenin ilk merhalesi, bakışlarımızı koruyabilmektir. Kendi namusumuz nasıl mukaddes ise, başkalarının da namusları mukaddestir.
Karnın (midenin) korunması: Ağzımızdan giren her şeyin helal olması gerekmektedir. Haram bir şey yiyip içmemek lazımdır. Karnımızı haramdan koruyamaz isek, bir gün gelir orası Allah korusun ateşle dolar. İyi kulluğun ilk merhalesi, helal lokmadır.
Lisanın (dilin) korunması: Dili her türlü haramdan korumak zorundayız ki, bunlar; gıybetten, dedikodudan, çirkin sözlerden, laf taşımaktan korumakla olur. Bir de dili her türlü güzelliklerle meşgul ederek haramlardan korumuş oluruz.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Emanete riayet rızık, hıyanet ise fakirlik mi getirir?
- Asker, yolcu uğurlama duası var mı?
- Kadınların 7 görevini bildiren bir hadis var mıdır? Bunları yapan kadının cennete gireceği müjdeleniyor.
- İnsanın kendi bedenine zarar vermesinin mesuliyeti nedir?
- “İffetli olmak isteyeni, Allah Teâlâ iffetli kılar.” sözü bir hadis midir? İffetli olmayı istemek nasıl olur?
- Çocuğun anne ve baba üzerindeki hakları nelerdir?
- Müminun suresinin ilk on ayetiyle amel etmenin faziletiyle ilgili hadis var mıdır?
- Kadınlar size Allah'ın emanetidir, hadisi hangi anlamdadır?
- MÜSTEAR
- MÜSTEAR (ÖDÜNÇ ALINAN MAL)