Cenaze gömüldüğü gece namaz kılmak var mı?
Merhum defin edildiği gece kılınan hususi bir Namaz var mı?
Şiiler merhum defnedildikten sonra 2 rekât nafile namaz kılıyorlar ve kıldıkları namazın sevabını merhuma hediye ediyorlar bu Namaza hediye namazı kabrin ilk gecesi namazı veya vahşet namazı diyorlar ve bu namaz hakkında hadis veya hadisi şerifler var diyorlar sünnette böyle bir namaz var mı? Buna vahşet namazı veya ilk gece namazı da diyorlar. Bunun için de bir hadis olduğunu söylüyorlar.
Değerli kardeşimiz,
Sünni irfan aleminde böyle bir bilgiye rastlayamadık.
Bu konu hakkında sahih bir hadis rivayeti bulamadık.
Bazı araştırmacılar, Şia'nın iddia ettiği rivayetin uydurma olduğunu söylemiştir. (el-Lecnetüd-Daime, cilt, 9, no: 2090)
Ancak İslam'da genel olarak nafile namaz kılmak ve sevabını başkasına hediye etmek caizdir. Bu bağlamda, merhumun ruhuna bağışlanmak üzere nafile namaz kılınması ve dua edilmesi güzel bir davranış olarak kabul edilir.
Sonuç olarak, merhum için özel bir namaz olmasa da nafile namaz kılıp sevabını bağışlamak, onun adına Kuran okumak, dua etmek ve sadaka vermek gibi güzel amellerle ona manevi destekte bulunmak mümkündür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölünün arkasından hayır, dua ve iyilik olarak neler yapılabilir? Yasin suresi ve başka hangi dualar ölünün kabir azabını hafifletmek için okunmalıdır?
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- İmam tekbiri unutursa cenaze namazı geçerli olur mu?
- Cenazelerin kabirlerine konulması ve ölülere telkin verilmesi?
- Cenaze namazı, cenazenin olmadığı yerde kılınabilir mi?
- Akşam ezanından sonra cenaze defnedilir mi?
- Ölünün arkasından yemek ziyafeti caiz mi?
- Kaybolan ya da denizde boğulup cesedi bulunamayan kimsenin gıyabi cenaze namazı kılabilir mi?
- Salgın hastalık durumunda cenaze namazı ve defin işlemleri nasıl yapılmalı?
- BENÎ KURAYZA GAZÂSI