Cehennemin odunları olup, en evvel açık bacaklar yanacaklar, anlamında bir hadis var mıdır?
- Risale-i Nur'da "Birkaç sene namahrem hevesatına göstermenin tam cezası olarak; o bıçaklı bacaklar cehennemin odunları olup, en evvel o bacaklar yanacaklar." hadisin rivayetinden anlaşılıyor." ile bitiyor.
- Burada tefsiri yapılan hadisi yazabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
- Bediüzzaman Hazretlerinin ilgili ifadesinin tamamı şöyledir:
“Birkaç sene namahrem hevesatına göstermenin tam cezası olarak; o bıçaklı bacaklar cehennemin odunları olup, en evvel o bacaklar yanacaklarını ve dünyada emniyet ve sadakatı kaybettiği için, hilkaten çok istediği ve fıtraten çok muhtaç olduğu münasib kocayı daha bulamaz. Bulsa da başına bela bulur. Hattâ bu hâlin neticesi olarak o âhir zamanda, bazı yerlerde nikâha rağbetsizlik ve riayetsizlik yüzünden, kırk kadına bir erkek nezaret edecek derecede ehemmiyetsiz, sahibsiz, kıymetsiz bir surete gireceği, hadîsin rivayetinden anlaşılıyor.” (bk. Gençlik Rehberi, s. 26)
a) Bu ifadeden “cehenneme gidecek kadınların ilk yanan yerlerinin -dünyada açtıkları- bacakları olacağına” dair bir hadis rivayetinin olduğunu anlamak doğru değildir.
- Bizim anladığımız kadarıyla Üstad Bediüzzaman’ın bu ifadesi İslam’da yer alan “el-Cezâü min cinsi’l-amel” (cezalar amellerin cinsine göredir) şeklindeki genel kuralın bir açıklamasıdır.
Buna göre insanların mükâfatı gibi cezaları da hem ruhani hem cismani olur. Demek ki cennette elin, ayağın, gözün, kulağın mükâfatı olduğu gibi cehennemde de onların hususi cezaları vardır.
Üstad'ın şu ifadesinden de bunu anlamak mümkündür:
“...Ve o Sâni'-i Hakîm ve o Âdil-i Rahîm; elbette cismanî âletlerin vezaifine ücret olarak ve hidematına mükâfat olarak ve ibadat-ı mahsusalarına sevab olarak, onlara lâyık lezaizi verecektir. Yoksa hikmet ve adalet ve rahmetine zıd bir halet olur ki, hiçbir cihetle onun cemal-i rahmetine ve kemal-i adaletine uygun değildir, kabil-i tevfik olamaz.” (bk. Sözler, s. 498)
b) Yine bizim anladığımız kadarıyla, Üstad'ın ifadesinde yer alan “hadisin rivayetinden anlaşılan” şey, konunun son kısmında yer alan “Hattâ bu hâlin neticesi olarak o âhir zamanda, bazı yerlerde nikâha rağbetsizlik ve riayetsizlik yüzünden, kırk kadına bir erkek nezaret edecek derecede ehemmiyetsiz, sahibsiz, kıymetsiz bir surete gireceği, hadîsin rivayetinden anlaşılıyor.” İfadesiyle ilgilidir.
“Ahir zaman fitnesi sırasında bir erkeğin elli kadına nezaret edeceği”ne dair hadis rivayeti vardır. (bk. İbn Mace, Fiten, 25)
Bilgi için tıklayınız:
- Hadislerde kıyamete yakın bir erkeğin elli kadını himaye edeceği...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cehennemde olanlar, belli bir sure sonra azaba alışacaklar mı?
- Müstehcenlik belası
- İlmî vücutlara da Cenab-ı Hakk'ın isimleri tecelli ediyor mu; harici vücutlar gibi hayatlı mıdır?
- "Rahmetim gazabımı geçti." hadis-i kutsisi nasıl anlaşılmalıdır?
- Harama bakmanın, ilmi öğrenmeye ve korumaya etkisi var mıdır?
- Allah?ın kötü bildiği bir kul ölünce, insanların iyilikle yad etmesinden dolayı affedilip cennete gireceği, anlamına gelen bir hadis var mıdır? Böyle bir şey olabilir mi, bu hadis sahih midir?
- Ahir zamanda Müslümanlarla Hristiyanların birleşip dinsizliğe karşı mücadele edeceğiyle ilgili hadis var mıdır?
- "Her hükümdarın bir koruluğu vardır. Allah'ın koruluğu ise haramlardır." Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
- Karşılığında cennet veya cehennem verilmese, Allah'ın kulunu sevmesi kula ne kazandırır?
- Baras/abraş hastalığı ile ilgili hadis sahih midir?