Birminghаm'dаki Kur'аn pаrşömеninin Peygamberimiz'den öncesine ait olabileceği iddiasına ne dersiniz?

Tarih: 18.01.2016 - 02:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben 16 yaşında bir Müslüman gencim internette şöyle bir şey görmüştüm bu iddiaya nasıl cevap verilebilir?
- Uzmаnlаrın iddiаsınа görе Birminghаm'dаki Kur'аn pаrşömеni 568 ilе 645 уıllаrı аrаsındа уаzılmış…
- Hz. Muhаmmеd 571 ilе 632 уıllаrı аrаsındа уаşаdığındаn dоlауı söz kоnusu iddiауа görе bulunаn pаrşömеnlеr Hz. Muhаmmеd'dеn dаhа еski.
- Timеs vе Dаilу Mаil gibi İngiliz bаsını mесrаlаrındа уеr аlаn bu şоk iddiауа görе Hz. Muhаmmеd önсеsi vе еrkеn İslаm tаrihinin уеnidеn уаzılаbilir. Bu iddiaya nasıl cevap verilebilir

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle karbon testleri kesin bilgi vermez. İkincisi karbon testi yazıya değil kağıda yapılmıştır. Kağıt da 645 yıllarına kadar ortaya çıkmış olabilir deniliyor. Peygamberimiz (asm) zaten 632 yılında vefat etti. Nasıl oluyor da Peygamberimiz (asm)'den önce yazıldığı iddia edilebiliyor. Bu tamamen ateistlerin çarpıtmasından ibarettir. Haberi kesip biçip çarpıtıp vermişler.

Oxford Üniversitesi Bodleian Kütüphanesi'nden Dr. Keith Small ise, karbon testlerinin her zaman güvenilir olmadığını (Birmingham'da bulunan Kur'an parçasıyla ilgili olarak) açıklanan tarihlerin mürekkebe değil parşömene ait olduğuna dikkat çekti. Metnin kayanağı da belirsiz ve kaligrafisi sonraki dönemlere ait yazmaların özelliğini taşıyor. 

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Berk, Birmingham Üniversitesi'nin kütüphanesinde bulunduğu belirtilen Kur'an-ı Kerim sayfalarının Emeviler dönemine ait olduğunu, benzeri birçok örneğin İstanbul'daki Türk İslam Eserleri Müzesi'nde yer aldığını bildirdi. 

Berk, Birmingham Üniversitesi'nin kütüphanesinde en eski Kur'an-ı Kerim sayfaları bulunduğu yönündeki iddialara ilişkin haberleri okuduğunda büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi. 

Basında yer alan fotoğraflar üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda, bulunanların Hazreti Osman ya da daha öncesine ait olmadığına kanaat getirdiğini ifade eden Berk, "Haberi tekrar tekrar anlamaya çalıştım, ama doğrusu şaşırdım. Öncelikle böyle bir şey ortaya çıkmışsa öncelikle bunun ilmi çevrelerce değerlendirildikten sonra kamuoyuna açıklanması gerekirdi. Karbon testiyle bin 370 yıl eskiye ait olduğu iddia ediliyor, ancak yazıya bakıldığında bu mümkün görünmüyor." dedi. 

Hazreti Muhammed ve 4 halife dönemine ait olduğu kesinleşmiş herhangi bir Kur'an-ı Kerim mushafı bulunmadığını ifade eden Berk, "Bilindiği gibi Hazreti Osman'a izafe edilen Kur'an-ı Kerim mushafları var. Ancak bunların 3 tanesinin akademik neşriyatı yapıldı ve bunların tamamının Hazreti Osman'ın mushaflarından türetilmiş mushaflar olduğu ortaya kondu." diye konuştu. 

Basında yer alan fotoğrafları incelediğinde, eserin Hazreti Muhammed ya da 4 halife dönemine ait olmasını mümkün görmediğini kaydeden Berk, "Emeviler dönemine ait, VII. yüzyılın sonu, VIII. yüzyılın başına ait. Kesinlikle bu böyle. Türk İslam Eserleri Müzesi'nde aynı döneme ait çok daha fazla eser elimizde mevcut." dedi.

Berk, Kur'an-ı Kerim'in indirilişinin bin 400. yılı nedeniyle düzenlenen sergi nedeniyle de bir yıl süreyle bu konuda çalışma yaptıklarını belirterek, "Bu çalışmayı '1400. yılında Kur'an-ı Kerim' adı altında da yayımladık. Fransız akademisyen François Dereche'nin de bu konuda yayımlanmış makaleleri var. Bunlar da incelendiğinde aynı döneme ait olduğu anlaşılıyor." şeklinde konuştu.

"En eski Kur'an-ı Kerim mushafıdır, demek mümkün değil." 

Hat koleksiyoneri Mehmet Çebi ise, Birmingham Üniversitesi'nin kütüphanesinde bulunduğu belirtilen Kur'an-ı Kerim bölümlerine, "En eski Kur'an-ı Kerim Mushafıdır." demenin mümkün olmadığını söyledi. 

Karbon testlerinin yüzde 5 yanılma payı olduğunu vurgulayan Çebi, "O eser, bilinen en eski Kur'an-ı Kerim sayfalarından birisi, ama en eskisi dememiz mümkün değil. 'En eski Kur'an-ı Kerim örneği şudur.' deme şansımız da yok. Çünkü imza ve tarih yok." dedi. 

Yazı çeşidine bakarak, döneminin hicri 1. yüzyıla ait olduğunun söylenebileceğini ifade eden Çebi, "Bu buluş bende bir heyecana neden olmadı. Çünkü bunun benzer örneklerini defalarca gördük. Türk İslam Eserleri Müzesi de bu manada dünyanın en zengin müzesidir." ifadelerini kullandı. 

Çebi, aynı döneme ait Kur'an-ı Kerim mushaflarının bazı müzayedelerde satıldığını da sözlerine ekledi. 

İlave bilgi için tıklayınız:

Jeolojik ve Arkeolojik Yaş Tayin Metotları Güvenli midir?
Kur’an’ın Bilimsel Mucizeleri.
Gizlenen Gerçekler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun