Bir kimsenin yüzüne bakarak iyi ya da kötü demek doğru mu?
- Kuran'a göre insanın yüzüne bakarak iyi ya da kötü olduğunu okumak doğru mu?
- Mesela birine bakıp o kişinin kişiliğini söyleyebilen bazı insanlar tanıyorum. Onun iyi ya da kötü olduğunu, dindar olup olmadığını anlayabilirler.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, bir insanın yüzüne bakarak o kişi hakkında iyi ya da kötü demek asla doğru değildir, isabetli olsa bile uygun değiildir.
Bu konuya iki açıdan bakılabilir:
1. İnsanların ellerine, yüzlerine ve bazı organlarına Allah’ın yazdığı yazıları ve koyduğu izleri okumak. Bunlar gaybı bilmek değil, Allah’ın yazdığını okumaktır.
Örneğin, bu izlerle ve görüntülerle bedendeki hastalıkları okumak mümkündür. Bu yolla birçok hastalık teşhis edilebiliyor veya hastalık tam ortaya çıkmadan tedaviye başlanabiliyor.
Yine bu yolla kişide bulunan özellikler de okunabiliyor. Örneğin inat, hırs, fedakârlık gibi özelliklerin varlığını bu yolla anlamak da mümkündür. Ancak bunlar da geleceği bilmek değildir. Sadece o kişide bulunan o özelliği bilmektir. Yoksa bu özelliği nerede ve nasıl kullanacağını bilemez. Kişi bunu hayırda da şerde de kullanabilir. İnatçı bir özeliğe sahip olan kişi, bu inadını hayırlı işlerde inat ederek de kullanabilir, hayırsız işlerde inat ederek de. İşte bunu -Allah bildirmedikçe- hiç kimse bilemez.
Bir insanın cebindeki ateşin varlığını bilmek, o kişinin o ateşi ocakta yemek yapmak için mi yoksa evi ateşe vermek için mi kullanacağını da bilmek anlamına gelmez. Sadece var olanı bilir.
Demek ki, ister hastalık isterse özellik olarak bilmek mümkündür, ancak bunlar da asla gaybı bilmek değildir, sadece yazılanları okumasını bilenlerin okumasıdır.
2. Fizyonomi bakımından insanların bazı manevi yönlerini okumak mümkündür.
Fakat bunu bir ilmi kaynak olarak kullanmak doğru değildir ve uygun olmaz. Zira yüzlerce insan siyah yüzlü olduğu ve fizyonomi açısından iyi bir iz bırakmadığı hâlde iç âlemi güneş gibi parlaktır. Bilali Habeşi Hazretleri gibi. Tersine, yüzü çok güzel imajlar verdiği halde içi dışına çevrilse hınzır ayı postu görünür. Bu tipte binlerce katil, zani, cani, hırsız ortalarda dolaşmaktadır.
Bu konuyu keşif, keramet ve feraset gibi manevi dürbünlerle bir kimse teşhis etse bile, ilmen net göstermeye müsait değildir. Çünkü keşif, keramet ve feraset gibi manevi dürbünler, kesin ilim yollarından sayılmadığı İslami kaynaklarda kabul görmüş bir prensiptir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Muhammed-haşa- geleceğe yönelik konularda ilerlemiş biri mi?
- İmam Azam, "Kim kalp okuduğunu söylerse yalancıdır ve kafirdir." demiş midir?
- Rüya görüp Peygamberimiz böyle dedi demek saçma değil mi?
- Veli / evliya kimdir, nasıl bilinir?
- Mevlana, Moğollara yönelik neden cihad etmemiştir?
- Keramet örnekleri var mı?
- Fizyonomi- insan şeklinin karakterine yansıması hakkında bilgi verir misiniz?
- Bir kimsenin işlediği günahlar yüzüne tecelli eder mi?
- İbrahim Hakkı Hazretleri, "Anne ve baba eğer pazartesi akşamı birlikte olurlarsa, doğan çocuk Hafız-ı Kur'an olur." ifadesi nasıl anlaşılmalı?
- Duyguların beynin fonksiyonu olduğu halde Kur’an’da kalbe atfedilmesinin, hadiste “İnsandaki et parçası düzelirse beden düzelir.” denilmesinin o zamanki Arap bilgisini yansıttığı iddiasına ne dersiniz?