Banka adına tahsilat yapan bir gişede çalışan bir memur, hem faizli bankalara destek olmak hem de onların faaliyetlerini devam ettirmesine vesile olmak noktasında mesul olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Sizin soruda açıkladığınız gibi, her ne suretle olursa olsun, faizle iştigal ediyor veya o faizle iştigal eden bir kurumu destekliyorsa, böyle bir yerde çalışmak doğru değildir. Çünkü doğrudan faizle iştigal etmekle -bilerek- dolaylı olarak iştigal etmek arasında fazla bir fark yoktur. Özellikle sizin vicdanınız bu işin doğru olmadığına kanaat getirmişse, imanlı vicdanınızı da dinlemeniz büyük önem arz eder. Çünkü bazen dış görünüşü itibariyle bir işi zahirî olarak uygun gibi göründüğü halde, iç yapısı itibariyle hoş olmayan bir şey olabilir ve müminin vicdanı bunu sezgi yoluyla kavrayabilir. Şüpheli şeylerden kaçmayı emreden hadis-i şerife uymak iman zevkinin şuuruna erdiren bir davranıştır.
Şayet ekonomik açıdan bir zorunluluğunuz varsa, kısa zamanda bir iş bulma çabasına girmek ve o işi bulduğunuz andan itibaren bu işi bırakmaya karar vermek suretiyle geçici bir süre için çalışabilirsiniz. Bu husus tamamen bir zorunluluk haline bağlı olarak kullanılabilen bir ruhsattır.
Özetle söylemek gerekirse, böyle yerlerde ancak, geçinecek başka bir kapı kalmadığı zaman geçici olarak çalışmak caiz olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Banka adına tahsilat yapan bir gişede çalışan bir memur hem faizli bankalara destek olmak hem de onların faaliyetlerini devam ettirmesine vesile olmak noktasında mesul olur mu?
- TMSF'de çalışmak caiz midir?
- Fon alım satımı caiz midir?
- Leaseng faize giriyor mu?
- Ticaret ve sanayi odasında çalışmak caiz midir?
- BAĞKUR EMEKLİLİĞİ
- Faiz ile iş yapanlar kâfir midir?
- Hukuk şirketinde çalışmak helal mi?
- İşçilerle komisyon usulü çalışmak caiz mi?
- İçki imal eden patronun diğer kuruluşunda çalışmak caiz midir?