Bana zulmedeni sevmek zorunda mıyım?

Tarih: 21.12.2025 - 11:11 | Güncelleme:

Soru Detayı

Birbirinizi sevmedikçe iman etmezsiniz ve cennete giremezsiniz.
Ben akrabamın yanında çalışıyorum yurt dışında oturum alma amacıyla bana zulmediyor kanuna göre 5 gün çalışmam gerekirken 6 gün çalışıyorum. Gelen maaşımı çoğunu kendine alıyor sürekli arkamdan konuşuyor hakkımda iftira da atıyor bu adamı sevmek zorunda mıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Her sözün bir makamı vardır, münasip bir ifade tarzı vardır.

“Nefsim elinde olan (Allah) a yemin ederim ki, iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirnizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız; size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yaygınlaştırın.” (Müslim, İman 93)

Hadiste geçen “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız” ifadesi herkesi, her yaptığıyla sevmek anlamına gelmez.

Alimlerin (özellikle Nevevî’nin) açıkladığı gibi bu söz: “Kamil (olgun) iman ve güzel ahlak” bağlamındadır, zulme razı olmayı veya zalimi sevmeyi emretmez. (Nevevi, Şerhu Müslim, 2/35; Avnu’l-Mabud, 14/21)

Önemli ayrım zulme ve zalimliğe sevgi yoktur, zulmeden kişiyi yaptığı haksızlıkla birlikte sevmek yoktur.

Ama, zulüm fiiline düşman olmak ayrı, insanı bütünüyle yok saymak veya kinle dolmak ayrıdır. Tıpkı, hastaya değil, hastalığa düşman olmak gibi.

Bir insan zalim olabilir, bu zalimlik fiiline buğuz edilir, ama Allah’ın eseri ve sanatı, ona iman eden bir kulu olarak da bakmalıyız. Mutlak nefret nesnesi yapmayız. İnsanı bütünüyle yok saymayız. Kalbi kinle doldurmayız.

Şu halde, zulme ve zalimliğe düşman olunur (buğz edilir), zalim kişiye karşı adalet sınırını aşan kin, intikam ve haksızlık yapılmaz.

Sana yapılan durumda, sana zulmeden, hakkını yiyen, iftira atan, kanunsuz çalıştıran özelliklerini yani bu manevi hastalıklarını sevmezsin, ona karşı mesafeli olursun, hakkını ararsın, zulmüne razı olmazsın., bunlar meşrudur, hakkındır.

Ancak “İnsanı Allah’ın eseri olması yönüyle bütünüyle yok sayma” bu açıdan sevmeye devam edelim.

Bu denge ne zulme boyun eğmektir ne de zalimi aklamaktır. Bu dengeyi kurmaya çalışmamız zaten iman hassasiyetinin göstergesidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun