Sadece tanıdığa selam kıyamet alameti mi?
Değerli kardeşimiz,
Tanıdık tanımadık herkese selam vermek esastır ve sünnettir.
Nitekim “Müslümanın hangi ameli daha hayırlıdır?” diye sorulunca, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz: “Tanıdık tanımadık herkese yemek yedirmen ve selam vermendir.” buyurmuştur.(1)
Büyük günahları açıktan işleyen bir Müslümana selam vermemek, onu utandıracak ve işlediği günahın farkına varıp tövbe etmeye vesile olacaksa, o zaman selam vermemek faydalı olur, böyle bir fayda olmayacaksa, günah işlerken verilmez ise de diğer zamanlarda verilebilir.
Zamanımızda özellikle büyük şehirlerde, kimin ne olduğunu, hangi inanç ve düşünceye sahip bulunduğunu, çoğu zaman kestirmeye imkân yoktur. Buna rağmen tanıdık tanımadık herkese selam vermek ve ikramda bulunmak, Müslüman iyilik severliğinin anlaşılması bakımından da oldukça önemlidir. Çünkü insan, ihsanın kuludur. İyilik görmekten, iyisin denilmekten hoşlanmayan normal bir insan düşünmek mümkün değildir.
Sadece tanıdığa selam vermenin kıyamet alameti olmasına gelince; ilgili hadis-i şerif şöyledir:
“Kıyametten önce özel selamlaşma olur. (Kişi sadece tanıdıklarına selâm verir veya bir cemaatin yanına gelince oradaki belli kişilere selâm verir.) Ticaret iyice yayılır; hatta kadın, ticaret konusunda kocasına yardım eder. Akrabalarla bağlar kesilir, yalan şahitlik yayılır, hak üzere şahitlik yapılmayıp gizlenir ve (dünyevî ilimlerin yaygınlaşması sebebiyle) kalem zuhur eder, (insanlar dini ilimlerde cahil, dünyevî ilimlerde alim olurlar).”(2)
Ahmed Şakir Şerhinde: “Senedi sahihtir.” demiştir.(3)
Bu durum özellikle günümüzde görülen bir şeydir. Kişi sadece tanıdığına selam vermektedir; oysa bu durum sünnete ters bir davranıştır.
Resulullah (asm) Efendimiz selamı yaymaya, tanıdık tanımadık herkese selam vermeye teşvik etmiştir. Bunun sebebi ise Müslümanlar arasında sevgi ve muhabbetin artması, cennete girmeye sebep olacak imanın elde edilmesidir.
Nitekim Ebu Hüreyre (ra)’dan gelen hadiste Resulullah (asm) şöyle buyurmaktadır:
“Siz mümin olmadıkça cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe mümin olamazsınız. Yaptığınızda birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size söyleyeyim mi? Selamı aranızda yayın.”(4)
Kaynaklar:
1) Buhârî, Îmân 6, 20; Müslim, Îmân 63.
2) Ahmed, Müsned, 1/407, 419; Hâkim, Müstedrek, 4/110/7043.
3) Müsned 5/326.
4) Müslim, İman 93.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Tanımadığımıza selam vermek sünnet mi?
- En hayırlı amel, yemek yedirmen ve selam vermendir, hadisini açıklar mısınız?
- Herkese selam vermek sünnet ise, günahkara neden selam verilmez?
- Selamı yayarsam sevgi hisseder miyim?
- MÜSLÜMANLARDA SELÂM VERİLECEK OLANLAR
- ZİYARET
- Verilen selamı almanın hükmü nedir?
- Kin tutmak ile sevmemek aynı şey midir?
- Lanet sözünün ve beddualaşmanın artması kıyamet alametlerinden olabilir mi?
- SELÂM