Aynı işle görevli birden fazla memurun, mesai günlerini paylaşmaları ve o gün çalışmayanın işyerine gelmemesi, helal olur mu?
Değerli kardeşimiz,
“Müslümanlar sözleşme şartlarına bağlıdır.” (Buharî, İcare, 14) hadisinde belirtildiği gibi, memur-işçi çalıştığı kurumun sözleşmedeki âmir hükümlerine uygun olarak çalışmak zorundadır. Daireye, iş yerine gitmesi öngörülen günlerde orada bulunması gerekir. Fakat, yapması gereken işlerin bulunmamasından kendisi sorumlu değildir. Olan işleri yapar, kendisinin görevi olmayan işleri yapmakla mükellef değildir.
Bununla beraber, boş zamanını güzel kitaplar okuyarak, işini daha güzel yapmayı öğrenmeye çalışarak geçirmesi ayrı bir olgunluktur.
Birlikte bulunduğu daire arkadaşının işini yapmasında bir sakınca yoktur. Yeter ki, işi yapan işin ehli olsun, işi düzgün yapsın. İşini her zaman arkadaşına yüklemeye çalışmak, her şeyden önce arkadaşlık âdabına uymaz. Arkadaşın hüsn-ü niyetini, terbiyesini, arkadaşlıktaki samimiyetini, fedakârlık duygusunu, duyduğu saygısını istismar etmek büyük bir eksikliktir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "...Kafirler, size apaçık düşmandırlar." (Nisa, 4/101) ayeti her devirde geçerli midir? Kafirlerle ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? Onlarla ticaret yapmak caiz midir?
- Ramazan, diğer Ramazana kadar işlenen günahları siler mi?
- İŞÇİ, İŞÇİLİK
- İŞÇİ, İŞÇİLİK
- Tarafların bilgisi olmadan komisyon almak caiz midir?
- İçki satılan markette çalışmak caiz midir?
- Türkiye’de VPS (sanal sunucu) kullanmam caiz olur mu?
- Özürlülere / engellilere verilen haklardan, onun izniyle yararlanmak caiz midir?
- Başka dinden birilerinin işini yapmak caiz midir?
- Allah, harikulade işleri neden sadece hak yolundakilere değil de batıl ehline de vermiş?