Ayette, altı ve sekiz bacaklı canlılar neden geçmez?

Tarih: 07.06.2016 - 01:11 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nur 45. ayet örümcekler de Hayvandır Nur suresi 45. ayette kimi hayvanların karınları üzerinde kimilerinin 2 ayak kimilerinin 4 ayak üzerinde yürümekte olduklarından bahsediliyor.
- Örümcekler hayvan olarak kabul edilmekte ve 4 çift bacağı bulunmakta. Neden ayette 8 bacaklı hayvanlar olduğundan da bahsedilmemiştir.
- Sonuç itibari ile Kuran o yıllarda bilinemeyecek pek çok şeyden haber vermektedir.
- Peki örümceklerin (ileride) hayvan olarak sınıflandırılacağını bilen Allah, neden ayette belirtebilecek iken belirtmemiştir?
- Bunu Kuran-ı Kerim'deki bir kusur olarak sayabilir miyiz?
- Aklıma ilk gelen cevap "örümcekteki bacakların ayak olarak sayılmaması olabilir" oldu fakat emin değilim. Umarım mantıklı bir cevabınız vardır.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayetin ilgili yerinin meali şöyledir:

“Onlardan bir kısmı karnı üzerine yürür, bir kısmı iki ayak üzerine yürür, bir kısmı da dört ayak üzerine yürür. Allah dilediğini (dilediği biçimde, dilediği kadar ayak üzerinde) yaratır. Allah'ın her şeye kudreti yeter.” (Nur, 24/45)

Soruda geçen konuyu Müfessir Razi de benzer şekilde soru olarak gündeme getirmiş ve bu soruya birkaç açıdan cevap vermiştir. Verdiği cevaplardan biri şudur:

"Cenab-ı Hakk'ın, 'Allah ne dilerse yaratır.' ifadesi, diğer kısımlara zımnen, yani açıktan olmayarak, dolayısıyla ve ima yolu ile dikkat çekmiştir." (Razi, Mefatih, ilgili ayetin tefsiri)

Buna göre, Allah, hiç ayağı olmayan canlılardan başlayarak üç farklı yürüme türüne dikkat çekmiş, diğer bütün canlı türlerine de “Allah dilediğini yaratır.” mealindeki ifade ile bütün canlı türlerine işaret etmiştir.

Ayetin bu manaları da içine aldığını göstermek için mealde parantez arası "dilediği biçimde, dilediği kadar ayak üzerinde" buna dikkat çekmek istedik.

Demek ki, bu ayet ayaklı-ayaksız bütün canlıları içine almaktadır.

Cenab-ı Hak her alanda olduğu gibi canlılar alanında da kudretini ke­mal derecede göstermiştir.

Öyle ki, canlılardan bir kısmını dört ve daha fazla ayak üzerinde, bir kısmını iki ayak üzerinde yürütürken, bir kısmını da ayaksız yaratıp sürünerek hareket sağlamalarına imkân vermiştir.

Böylece hilkat fırçasının kemal derecesinde işleyişini görmemiz iste­niliyor ve her canlının taşıdığı birtakım özelliklerinde Allah’ın “Muhyi / Maddi manevî hayat veren” isminin tecellisini araştırıp idrak etmemiz için birtakım ipuçları veriliyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun