Ayakkabı boyası, uhu, vücudun herhangi bir yerine bulaşan kimyasal boyalar abdeste mani midir?

Tarih: 13.07.2006 - 16:37 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Abdest organlarından herhangi birinin üzerinde, suyun deriye geçmesine engel olan bir madde bulunursa, alınan abdest sahih olmaz. Örneğin oje, uhu, sakız bu türdendir.

Deri üzerinde bir tabaka meydana getirmeyen kına, boya ve benzeri maddeler abdeste engel değildir. Çoğu kez hamur yoğuran ev kadınları ya da fırıncıların ellerine yapışıp kuruyan hamur az bir şeyse ve hemen ıslanıp kaldırılması mümkün değilse, onlar hakkında bu vaziyette aldıkları abdest caizdir denilmiştir.

Tırnak altlarına girip kuruyan hamur ve benzeri maddelerin de temizlenip altına suyun nüfuz etmesini sağlamak gerekir.

Ancak tarla, bahçe ve benzeri iş yerlerinde çalışıp, tırnak altlarını devamlı surette temiz tutmaları mümkün olmayanlar hakkında fetva verilmiştir. Yani onlar o vaziyette abdest alıp, namaz kılabilirler.

Bu konuda İmam Ebu Nasr El-Saffar'ın şöyle dediği Fetavai Hindiyye nakletmiştir:

"Tırnaklar parmak uçlarını örtecek kadar uzunsa, herhalde altlarını yıkamak gerekir. Kısa olursa buna gerek yoktur."

El-Muhit kitabında da bu husus belirtilmiştir. Fethü'l-Kadir'de, "Uzun olan tırnakların herhalde altlarını yıkamak gerekir. Buna başka bir görüş eklemek lüzumsuzdur.", deniliyor.

Ne varki fakihlerin hepsi de çeşitli iş yerlerinde çalışan kadın ve erkeklerin tırnak altlarının bazı maddelerin girmesinden korunması mümkün olmadığı için, abdestte yıkanması gerekli değildir, demişleridir. Fetva buna göredir.

Boyacıların tırnaklarında kalan boyalar, zaruret sebebiyle, abdestlerine zarar vermez. Fakat bir zarurete müstenid olmayıp tırnakların üzerinde ince bir tabaka teşkîl eden ve altlarına suyun geçmesini önleyen boyalar, abdestin sıhhatine mânidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun