Ayakkabı boyası, uhu, vücudun herhangi bir yerine bulaşan kimyasal boyalar abdeste mani midir?
Değerli kardeşimiz,
Abdest organlarından herhangi birinin üzerinde, suyun deriye geçmesine engel olan bir madde bulunursa, alınan abdest sahih olmaz. Örneğin oje, uhu, sakız bu türdendir.
Deri üzerinde bir tabaka meydana getirmeyen kına, boya ve benzeri maddeler abdeste engel değildir. Çoğu kez hamur yoğuran ev kadınları ya da fırıncıların ellerine yapışıp kuruyan hamur az bir şeyse ve hemen ıslanıp kaldırılması mümkün değilse, onlar hakkında bu vaziyette aldıkları abdest caizdir denilmiştir.
Tırnak altlarına girip kuruyan hamur ve benzeri maddelerin de temizlenip altına suyun nüfuz etmesini sağlamak gerekir.
Ancak tarla, bahçe ve benzeri iş yerlerinde çalışıp, tırnak altlarını devamlı surette temiz tutmaları mümkün olmayanlar hakkında fetva verilmiştir. Yani onlar o vaziyette abdest alıp, namaz kılabilirler.
Bu konuda İmam Ebu Nasr El-Saffar'ın şöyle dediği Fetavai Hindiyye nakletmiştir:
"Tırnaklar parmak uçlarını örtecek kadar uzunsa, herhalde altlarını yıkamak gerekir. Kısa olursa buna gerek yoktur."
El-Muhit kitabında da bu husus belirtilmiştir. Fethü'l-Kadir'de, "Uzun olan tırnakların herhalde altlarını yıkamak gerekir. Buna başka bir görüş eklemek lüzumsuzdur.", deniliyor.
Ne varki fakihlerin hepsi de çeşitli iş yerlerinde çalışan kadın ve erkeklerin tırnak altlarının bazı maddelerin girmesinden korunması mümkün olmadığı için, abdestte yıkanması gerekli değildir, demişleridir. Fetva buna göredir.
Boyacıların tırnaklarında kalan boyalar, zaruret sebebiyle, abdestlerine zarar vermez. Fakat bir zarurete müstenid olmayıp tırnakların üzerinde ince bir tabaka teşkîl eden ve altlarına suyun geçmesini önleyen boyalar, abdestin sıhhatine mânidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Günümüzde kullanılan kutu boyalar abdeste mani midir?
- Gusülde kuru yer kalmışsa yeniden gusül almak gerekir mi? Gusül abdesti ile boy abdesti arasında bir fark var mıdır, niyet ederken hangisine niyet etmeliyiz?
- Abdeste mani olan ve olmayan haller hakkında bilgi verir misiniz?
- Abdeste Mâni Olmayan Haller:
- Tırnak altındaki kir abdest ve gusle mani midir?
- Domuzların yaşadığı dağdan akan su necis olur mu?
- Oy verme işleminde parmağa sürülen mürekkep (seçim boyası), namaz abdesti ve gusül abdestine mani midir?
- Kadının sesi yabancı erkeklere haram mı? Bir bayan erkeğe selam verip alabilir mi? Selam verilip alınabilirse, hangi durumlarda olabilir?
- Kulak içi, saç dibi vs. gibi tendeki yağlı kısımlar gusül ve abdeste engel teşkil eder mi? Gusül öncesi sabunla bu kısımları temizliyorum, ama vesveseden kurtaramıyorum; bu da beni yıpratıyor.
- Kömür karası abdest veya gusle mani olur mu?