Ateist, Hristiyan olanlara tavrım nasıl olmalı?

Tarih: 20.04.2018 - 00:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnanç bakımından çok zayıf, dini hor gören, ateist, Hristiyan ve daha nice farklı inanışlara sahip insanlarla çalışıyorum. Tavrım nasıl olmalı?
- ​Bir hastahanede çalışıyorum ve mevcut şartları göz önünde bulundurarak diyebilirim ki başka yere gitme gibi bir lüksüm yok. İnanan insan sayısı çok çok az. Mevcut popülasyonun %20si falan ama onlar da ne kadar olabilir ki?
- Kendimi de bu gruba koyuyorum. Bulunduğum yerdeki insanlar inanmamakla beraber deliller sunup inancımı sorgulama çabasına girmeye çalışıyorlar şükür ki böyle bir şeye izin vermedim vermem de. Belki tam manasıyla kulluk vazifemi yerine getirmesem de Allah'ın vaadi haktır ve ölümden sonra uyanış vardır. Allah'ın varlığına birliğine inancım tamdır.
- Ama üzüldüğüm nokta çok fazla var. Şahit olduğum konuşmalar beni rahatsız ediyor ve açıkçası sesimi çok çıkarmıyorum. Her dine mensup insan var. Ama özellikle İslam inancına karşı olan tavırları daha farklı. Benim bu insanlar ile iletişimimi kesmek gibi bir lüksüm yok. Çalışıyorum onlarla birlikte. Kendileri ile normal muhabbetimiz oluyor tavrımı bildikleri için benimle bu konulara girmiyorlar. Bunlarla görüşmem konuşmam (normal hayat), arkadaşlık etmem ne denli doğru?
- Eğer sadece insanlık kısmını konuşursak çok çok iyi insanlar ama ateist Hristiyan vs. Bunların ikramlarını da almamamız gerekiyor diye biliyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Siz böyle bir ortamda normal Müslümanlığınızı yaşar, güzel ahlakınız, edebiniz ve zerafetinizle insanları etkileyebilirsiniz.

Sizden etkilenen, İslam’ı sizin şahsınızda gören insanların hidayete gelmeleri de mümkündür, bu olmasa bile İslam’a karşı yanlış anlayış ve algıları düzelir, düşmanlıkları ya zail olur veya yumuşar.

İslam’ı tebliğ, insanları bu mübarek dine davet bir sanattır, bir ilim irfan işidir; konuşmalar ve davranışlar, hayırlı sonuçları alma ihtimaline göre ayarlanmalıdır.

Allah'ın ayetlerini inkar ya da dalga malzemesi yaparlarsa o zaman o ortamdan ayrılın, başka konuya geçinceye kadar yanlarında durmayın. Yani böyle ortamlarda, onlara muhalefetinizi duruma ve şartlara göre kalbinizle, dilinizle ve ortamdan ayrılmanızla ifade edin.

“Ve muhakkak ki O, size Kitapta: 'Allah’ın ayetleri ki, onların inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, bundan başka bir söze daldıkları zamana kadar onlarla beraber oturmayın; o takdirde doğrusu siz de onlar gibi olursunuz!' diye bir ayet indirmiştir. Şüphesiz ki Allah, münafıkları ve kâfirleri cehennemde bir araya toplayıcıdır!” (Nisa, 4/140)

“Ayetlerimiz hakkında ileri geri konuşmaya dalanları gördüğün zaman ise, artık onlar ondan başka bir söze daldıkları zamana kadar kendilerinden yüz çevir! Buna rağmen şeytan bunu gerçekten sana unutturursa, artık hatırladıktan sonra o zalimler topluluğuyla beraber oturma!” (Enam, 6/68)

Eğer dinimize saygıları varsa onların ikramlarını almanızda herhangi bir sakınca yoktur. (bk.  Ebu Yahya Zekeriyya, Esnel Metalib, 2/480)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun