Allah’a emanet olun, demek sakıncalı mı?

Tarih: 01.06.2024 - 13:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir gün bir hocam: "Allah'a emanet olun cümlesi beni kızdırıyor, yanlış kullanılıyor." dediğinde, şaşırıp "Nasıl yani?" diye yineledim; sorumu ve bunun üzerime izahı şöyleydi:
"İnsan başıboş varlık mı, Allah’ın yarattığı ve zaten emanetinde himayesinde olan insanı neden Allah’a emanet ediyoruz yahu? Allah’a bunu yineliyoruz, al yarattığın varlığı emanetine sahip çık der gibi haşa." demişti.
- Bu bana çok mantıklı geldi.
- Ama hadiste vedalaşırken "Birbirinize seni emanetleri zayi olmayan Allah’a emanet ediyorum." deyin buyurmuştur.
- Bu ikisi nasıl karşılaştırılır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Allah’a emanet olun.” demek kişinin niyetine göre aynı yola giden manalara gelir. Örneğin: “Allah’a emanet olun.” demek, “Allah sizi korusun, Allah sizi himayesine alsın, Allah inayetini sizden esirgemesin! Her şeyin şerrinden Allah seni muhafaza etsin” gibi manalar vardır ki, hepsi de iman şuurunu yansıtmaktadır.

Emanet: Emniyet demektir, güvende olmak demektir.

(Hz. İbrahim kavmine şunları söylüyor): “Siz, Allah’ın size haklarında hiçbir hüküm indirmediği şeyleri ona ortak koşmaktan korkmazken, ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden nasıl korkarım? Şimdi biliyorsanız (söyleyin), iki gruptan hangisi güvende olmaya daha layıktır? İnanıp da imanlarına herhangi bir haksızlık bulaştırmayanlar var ya, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır.” (Enam, 6/81-82)

mealindeki ayetlerin geniş manasını düşünürsek diyebiliriz ki, “Allah’a emanet olun.” demek, “Allah’ın güvencesinde olun, güveninde olun.” demektir. Bu ise, dünyevi ve uhrevi kötülüklerden korunmak için Allah’ın sonsuz rahmetinin, şefkatinin himayesine girmesine, onun emir ve yasaklarından ibaret olan hükümlerine karşı saygılı bir hayat sürmesine bir duadır.

Nitekim Hz. Peygamber (asm) Efendimiz vedalaşmalarda genellikle şöyle diyordu:

“Dininizi koruyup emanetlerinizi ifa etmeniz ve amellerinizi hayırla sonuçlandırmanız hususunda sizi Allah’a emanet ediyorum.” (Ebu Davud, Cihad 73; Tirmizî, Daavat 44; İbni Mace, Cihad 2)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun