Allah zalime mühlet verir ne demek?

Tarih: 12.05.2025 - 15:07 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Zalim, günahkâr kişilere Allah'ın mühlet vermesiyle ilgili şu hadisini nasıl anlamalıyız?
“Hiç şüphesiz Allah zâlime mühlet verir. Onu yakalayınca da kaçmasına fırsat vermez.”
- Hdisin metin ve kaynağını verip açıklamasını yapar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ebû Mûsâ el-Eş’arî (ra)den rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:

« إِنَّ اللَّه لَيُمْلِي لِلظَّالِمِ فَإِذَا أَخَذَهُ لَمْ يُفْلِتْهُ ، ثُمَّ قَرَأَ »

 { وَكَذَلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَهِي ظَالِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَديدٌ }

“Hiç şüphesiz Allah zalime mühlet verir. Onu yakalayınca da kaçmasına fırsat vermez.” Sonra şu âyet-i kerîmeyi okudu:

“Rabbin, zalim bir kasaba halkını yakalarken işte böyle yakalar. Onun yakalaması gerçekten çok acı ve çetindir.” (Hûd, 11/102), [Buhârî, Tefsîru sûre (11); Müslim, Birr 61]. 

Allah Teâlâ, suçluları cezalandırmada acele davranmaz. Onların suçlarından, zulümlerinden ve kötülüklerinden pişmanlık duyup tövbeye yönelmeleri için kendilerine mühlet verir; onlara süre tanır. Kâfirler, küfürden imana; zalimler, zulümden adalete, asiler isyandan ibadete; günahkârlar, günahtan tövbeye; sapıklar, dalaletten hidayete yönelebilirler. Bu sebeple Allah Teâlâ cezaları tehir eder, hatta bir çoğunu ahirete bırakır.

İnsan, ömrünün sonuna kadar tövbe kapısının açık olduğunu bilir de bir gün bu kapıya gelirse, Allah tövbeleri kabul eder ve kullarına son derece merhametle muamele eder. Cenab-ı Hakk’ın mühlet vermesinin anlamı budur. Bu sebeple zalimlere de rızık verir; onların dünyada yaşamasına, hatta uzun bir ömür sürmesine imkân tanır.

Bu hadis, dünyada mazlumlar için bir teselli kaynağıdır. Kendilerine verilen fırsat ve mühlete kapılıp aldanmasınlar diye, zalimler için de ciddi bir tehdit teşkil eder. Allah Teâlâ, bu gerçeği şöyle beyan etmektedir:

“Sakın zalimlerin yaptığından Allah’ı gafil sanma! O, sadece onları, gözlerin dehşetten donup kalacağı, bir noktaya dikilip bakacağı bir güne erteliyor.” (İbrahim, 14/42).

Allah’ın zalimleri yakalamasından maksat onları helâk etmesi, kahretmesi, işlerini bitirmesidir. Bu hâl, ibret için bazen dünyada da olur. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), bu sözlerine delil olarak, Kur’an’ın ayetini getirmiştir. Çünkü Kur’an’ın bir çok ayetinde, daha önce helâk olan ümmetlerin macerası anlatılır. Nuh (as)'ın kavmi, Âd ve Semûd’un, Lût kavminin, Medyen’in, Firavn’ın ve Firavn’a inananların akıbetleri ne kadar acı, elem verici ve çetin olmuştur? Bunların her birinin oturduğu ülkeler, şehirler ve kasabalar, içlerindeki zalimlerle birlikte helak edilmiştir. Dünyada dolaşan zalimlere Allah’ın mühlet vermesi, insanları aldatmamalıdır. Allah Teâlâ onların halinden şöyle haber verir:

“İnkâr edenlerin, öyle şehirlerde gezip dolaşması seni aldatmasın. Bu, kısa bir eğlenmeden ibarettir. Az bir zaman sonra varacakları yer cehennemdir. Orası ne kötü bir barınaktır!” (Âl-i İmrân, 3/196-197)

Özetle;

- Allah zalimlere, günahkârlara mühlet verir, fırsat tanır, fakat onları neticede cezalandırır.

- Başkalarına ibret olması için, Cenâb-ı Hak bazı zalimlerin cezasını dünyada verir. Onların yaşadıkları şehirleri, kasabaları helak eder, tabiî afetler gönderir. İnsanlar, bunların sebeplerini iyi düşünmelidir.

- Tövbe kapısı kıyamete kadar açıktır. Allah, yaptıklarına pişman olanların tövbelerini kabul eder.

- Tövbede acele etmeli, ömrü iyi değerlendirmelidir. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., H. No: 209)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun