Allah kuluna küser mi?

Allah kuluna küser mi?
Tarih: 26.06.2017 - 00:11 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İnsanı bir his kaplıyor, sanki ne kadar ibadet etse de boşmuş gibi. Allah acaba bana küstü mü sorusu ortaya çıkıveriyor. Bize küsüp küsmediğini nasıl anlarız?
- Bir de eğer Allah küserse bu nasıl anlaşılmalı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Küsmek, razı olmanın zıddıdır. Eğer razı değilse, küs demektir.

Allah’ın bizden razı olup olmadığını bilmenin ölçüsü, Onun emir ve yasaklarına karşı saygılı olup olmadığımızdır. Çünkü, Allah, emir buyurduğu şeylerin yapılmasından razı olur, yapılmamasından da hoşlanmaz.

Bu ölçünün dışında elimizde başkaca bir ölçü yoktur. Çünkü, Allah bir kimseyi değerlendirirken, onun adına-soyadına göre değil, yaptığı işlerin, taşıdığı düşüncenin iyi veya kötü olup olmadığına bakar.

Mesela: Salih bir insanın içki içmesini hoş görmez, fasık bir kimsenin kıldığı namazını hoş görür. İlahi değerlendirmede -ya hep ya hiç şeklinde- toptancılık yoktur...

Bunun en veciz ve en güzel ifadesi,

 “Şüphesiz Allah katında sizin en değerliniz, ona karşı  en takvalı/en saygılı olanınızdır.” (Hucurat, 49/13)

mealindeki ayette yer almaktadır.

- Mümin olan kimse, Kur'an’ın emri doğrultusunda daima korku ve ümit arasında bulunur. Çünkü, Kur'an’a göre, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek (Yusuf, 12/87) de azabından emin olmak (A'raf, 7/99) da gayri İslami birer düşünce tarzıdır. Allah’ın rızası rahmetini, gazabı / küsmesi ise azabını temsil eder.

- Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, hiçbir insan cennetlik veya cehennemlik olduğunu bilemediği gibi, Allah’ın kendisinden razı mı, küs mü olduğunu da bilemez. Bu bilinmez ortam aynı zamanda imtihan sırrının da gereğidir.

- Demek ki kişinin, Allah’ın kendisinden razı olduğunu veya küs olduğunu düşünmesi, şeytanın vesvesesi ve nefsin bir hilesidir.

Kıyamet günü, Allah’ın iyiliklerle kötülükleri karşılaştırması, yüzde bir iyiliklerin ağır gelmesiyle kişiyi affetmesi konusu tereddütsüz bir gerçektir. (Karia, 101/6-11)

- “Allah’ın değerli gördüğü şeylerin fazlalığı kişinin cennete girmesine vesile olduğu” gerçeğinden hareketle bazı alimler şöyle demişler:

“Eğer sen Allah katındaki durumunu öğrenmek istiyorsan, Allah’ın senin nezdindeki durumuna bak!”  

Allah’ın yanımızdaki hürmeti, katında bize olan merhametine bir sinyali olabilir. Aksi de geçerlidir. Allah’ın emir ve yasaklarına karşı saygılı olmak, Allah’ın bizden hoşnut olduğunun bir sinyali olabilir.

- Fakat Allah’ın küsmesi veya razı olmasını insanlarınkine kıyaslamamak gerekir. Şunu unutmamalıyız ki, günah ve isyanlarda Allah’ın gazabı / küsmesi; sevap ve itaatte ise Onun rahmeti ve rızası vardır.

Diğer bir ifadeyle; “Her günah ve isyanda cehennemin zakkumu saklıdır. Ve her iyilik ve itaatte de cennetin Tûba ağacının çekirdeği saklıdır.”

Bu “ser meşk”e göre konuyu “meşk” edebilirsiniz...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun