Hakk’tan bir cezbe, insanların ve cinlerin ibadetinden daha hayırlıdır, anlamında bir hadis var mıdır?
- Bu söz hadis ise sahih midir; nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Sözlükte “çekmek” anlamına gelen cezbe, tasavvufta “Hakk’ın kulu kendine çekmesi ve âniden yüce huzuruna yükseltmesi.” demektir.
Sûfîler, “Allah dilediğini kendisine çeker.” (Şûrâ 42 / 13) meâlindeki âyeti ve bazı kaynaklarda hadis olarak zikredilen, “Allah’ın kula olan cezbesi, iki cihan halkının amellerine denktir.” anlamındaki sözü cezbeye delil sayarlar. Ancak bu sözü hadis kaynaklarında bulamadık. Nitekim Sülemî, bu sözün Ebü’l-Kāsım İbrâhim en-Nasrâbâdî’ye (ö. 367 / 977) ait olduğunu belirtmiştir. (Sülemi, Tabakāt, s. 488)
Kur’an’da en yüksek “değer ölçüsü”, takva olduğu bildirilmiştir. Takva ise, Allah’ın emir ve yasaklarına hakkıyla uymaktır. Böyle bir davranış zaten ilahi bir cezbe ve cazibeye hamiledir.
Cezbe, Allah’ın sevdiği kulunun kalbinden perdeyi kaldırıp onu yakîn nuru ile birden bire mânevî makamlara yükseltmesidir. Allah’ın kuluna bir ihsanı olan cezbe, kulda istikamet ve ibadet arzusu doğurarak ona belâ ve musibetlere sabretme gücü kazandırır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- CEZBE
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Vahiy ve İlham
- Şeytan, Abdulkadir Geylani Hazretlerine seslenince, tek taraftan ses geldiği için şeytan olduğunu anladığı söyleniyor. Hz. Musa (as) Allahuteala ile konuştuğunda ağaçtan sesi işitmiştir. Bu kıssa ayete ters değil midir?
- Vahiy, bütün peygamberlere Arapça mı indi?
- Vahiy nedir? Vahyin mahiyeti ve çeşitleri nelerdir. Kuranda vahyin çeşitleri geçmekte midir?
- Kuran ayetler halinde indirilmiştir. Fakat bir ayette biz kuranı kadir gecesinde indirdik demiş. Kuranı Kerim bir defada mı indirilmiştir?
- Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed’e nerelerde vasıtasız (direk) vahy etmiştir? Nisa/164’te neden sadece Hz. Musa vurgulanmaktadır?
- Vahiy nedir? Vahyin mahiyeti ve çeşitleri nelerdir? Kur'an'da vahyin çeşitleri geçmekte midir?
- Hayvanlar ilhama nasıl mazhar olurlar?
- İlham ne demektir?
- Vahyin ilk defa yüksek yerlerde gelmesinin hikmeti nedir?