Aile içinde çekilen sıkıntılar günahlara kefaret olur mu?
Değerli kardeşimiz,
İnsanın başına gelen sıkıntılar, onun günahlarına kefaret olacaktır. Bu bakımdan insanın aile içinde çektiği sıkıntılar da onun günahlarına kefaret olacaktır.
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Amellerinizde orta yolu ve doğruyu bulmaya çalışın. Mü'mine musibet nevinden her ne ulaşır ise günahlarına bir kefâret olur. Musibet, beklenmedik bir hâdise olmuş, ayağına batan bir diken olmuş farketmez." (Müslim, Birr 49)
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) mü'minleri teselli buyurmakta, günahlara karşı orta yolda gitmenin bir nevi siper olduğunu belirtmektedir.
Mü'min beşeriyeti icabı bir kısım günahlar işlese de Rabb-ı Rahîm, onları temizleyici esbabı da yaratmaktadır: Mü'mini üzen, rahatsız eden her çeşit ahval, musibetler, kazalar gibi. Bunlar ne şekilde gelirse gelsin keffâretu'zzünub olmaktadır. Yeter ki mü'min "doğruyu bulma gayreti içinde olsun" bile bile fenâlıklara meyletmesin.
İyi niyyetin ehemmiyeti burada da kendini ortaya koymaktadır. Zira amellerde doğruyu bulmaya çalışmasının manası budur.
Hadis, ayrıca Ashâb'ın günah karşısında ne kadar hassas, ahireti ilgilendiren durumlarda ne kadar tetikte ve titiz olduğunu göstermektedir. (Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yanarak ölenin çektikleri kefaret olur mu?
- Hadiste bildirildiğine göre: Hz. Musa (as), Hz. Adem (as)'e "'İnsanları işlediğin günah sebebiyle cennetten çıkardın." suçlamasına, "Allah'ın beni yaratmadan önce hakkımda takdir etmiş olduğu bir iş konusunda mı beni yargılıyorsun?" cevabını vermiş...
- Selamlaşma ve "Selamün aleyküm" demek konusunda bilgi verir misiniz? Selamın aslının "Salom aleyküm" olduğunu duydum, doğru mudur?
- Musibetler büyük günahlara da kefaret olur mu?
- Başına musibet gelmeyenin cennete gitmesi zor mu?
- Kadınların âdet olmalarında sancı, acı çekmeleri günahlarına kefaret midir?
- Yemin kefaretini on fakiri doyurmak yerine, bunun maddi bedelini vererek yerine getirebilir miyiz?
- Bir kamışın yaralaması, bir damar seğirmesi, bir ayak sürçmesi, işlenilen bir günah yüzündendir, hadisini açıklar mısınız?
- Musibetlerin sebebi günahlarım, düşüncesi doğru mu?
- Müminin her hali nasıl hayır olur?