Yemin kefaretini on fakiri doyurmak yerine, bunun maddi bedelini vererek yerine getirebilir miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Kefaret, mal ile yapılabileceği gibi bedelini ödemekle de olur. Ayrıca vekil tayin ederek de ödenebilir.
Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen kefarete "yemin kefareti" denir.
Yeminin kefareti, olarak on fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir.
Kefaret, yiyecek ve elbise olduğu gibi karşılığı başka bir şey de olabilir.
Kefaret, ister yiyecek veya bedeli olsun, ister elbise veya bedeli olsun, hepsini birden bir defada bir fakire vermek caiz değildir. Ancak başka fakir bulmakta zorluk çekiyorsa, o takdirde aynı fakire her gün sabahlı akşamlı doyacak kadar yiyecek ya da bedelini veya aynı fakire her gün bir elbiseyi vermek kâfi gelir. Yani kefaret ödenmiş olur.
"Yoksul doyurmak" şıkkını uyguladığımızda, her bir rakam müstakil bir “yoksulluk haline” tahsislidir. Bu rakamlar toplamı bir defada bir yoksula verildiğinde, sadece “bir yoksulluk hâli” gözetilmiş olur. Bu açıdan eğer tamamı bir yoksula verilecekse, oruç için altmış bir günlük, yemin için on günlük süre gözetilmeli, verilecek miktarlar bu sürelere yayılmalıdır.
Buna göre, bir fakire, yemin kefareti olan on günlük yiyecek veya karşılığı para, bir defada verilemez.
Bu durumda da bu tek kişi her gün aynı derecede yoksulluk hali içinde bulunuyor olmalıdır. Bu süre içindeki günün birinde herhangi bir şekilde yoksulluktan kurtulan kişiye vermeyi kesmeli, başka yoksullara vermelidir.
Buna güç yetirilmezse, üç gün art arda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiçbir mâni girmemelidir. Girerse kefaret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir.
Birden fazla yeminini bozan kimse, her bir yemin bozma için ayrı bir kefaret vermesi gerekir.
Şâfiîlere göre yemin kefaretini art arda tutmak mecburiyeti yoktur.
Gerek yemin, gerekse oruç kefaretlerinde yapılacak ilk iş, bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için, bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.
İlave bilgi için tıklayınız:
- YEMİN.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yemin kefaretini nasıl vermemiz gerekmektedir?
- Kur'an üzerine yemin eden kişi, bu yemininden dönebilir mi?
- Birden fazla yemin bozan nasıl keffaret öder? Ben iki defa yemin etmeme rağmen (vallahi-billahi-tillahi) yerine getiremedim...
- Yemin ve tövbeyi ardarda bozmak dinen nasıl telafi edilir? İddia oyununu oynamayacağım, diye önce yemin ettim ve tutamadım; ardından mübarek günde tövbe ettim ve yine tutamadım.
- Şafi mezhebine göre yemin ve kefaretler ile ilgili hükümler nelerdir?
- ORUÇ
- Bir kimse kızgın bir anında bir olayla ilgili yemin edip sonra pişman olursa, bu yemininden nasıl vazgeçebilir?
- Kaçak elektrik kullandım, bu da kul hakkı sayılıyor. Ben şimdi bütün Türkiye'den helallik dileyemem ki; ne yapmam lazım?..
- "Ve onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler. Boş yere söylenilen sözden ve işlerden sakınırlar." (Mü'minun, 23/3) Bu ayete göre, izlerken vakit harcadığımız film ve maçlar, eğlence için okuduğumuz kitaplar bu boş ve yararsız şeylere girer mi?
- MUÎR (GERI ALMAK ÜZERE BIR MALIN MENFAATINI BAŞKASINA TEMLIK ETME)