Ağrıyan yere sağ eli koyup dua etmek sünnet mi?

Tarih: 10.04.2022 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sağ elini ağrıyan yere koyup 7 defa Fatiha okur ve "Allah'ım hissettiğim acı ve ağrının kötülüğünü benden gider. Peygamberin Muhammed (asm) davetiyle beni bu acıdan kurtar." diye dua ederse Allah şifa verir.
- Bu hadis mi veya bir alimin tavsiyesi mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soruda geçtiği şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Ancak bunun bazı hadislerde geçen bilgilerden istifade edilerek yapılmış bir tavsiye olduğu söylenebilir.

Öncelikle ifade edelim ki, tedavi yöntemlerinin yanı sıra Allah Teala’ya dua edilmeli ve ondan şifa dilenmelidir.

Ağrıyan yere sağ eli koyup dua etmek sünnettir.

Nitekim, Osman İbni Ebül-As radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, vücudunda hissettiği bir ağrıdan dolayı Hz. Peygamber (asm) Efendimize şikayette bulundu. Resulullah (asm) da ona şunu tavsiye etti:

“Sağ elini ağrıyan yerine koy ve yedi sefer: أَعُوذُ بِعِزَّةِ اللهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ Bendeki duyduğum sancının şerrinden Allah’ın gücüne ve kuvvetine sığınırım.”  

Osman diyor ki: Ben de Hz. Peygamber (asm)’in buyurduğunu aynen yaptım. Allah da bendeki ağrıyı giderdi, şimdi ben herkese bu duayı tavsiye ediyorum.(1)

Fatiha suresinin Kur'an’daki en büyük sure olduğu, Tevrat ve İncil’de bir benzerinin bulunmadığı, Bakara suresinin son ayetleriyle birlikte “iki nur” diye anıldığı ve geçmişte hiçbir peygambere benzerinin verilmediği, şifa niyetiyle okunduğu takdirde tesirinin görüleceğine dair hadisler vardır.(2)

Ayrıca, Hz. Peygamber (asm), Fatiha suresini şifa niyetiyle yedi defa okuyan sahabeyi de onaylamıştır.(3)

Dua etmek ibadettir, ibadet niyetiyle "Sağ elini ağrıyan yere koyup 7 defa Fatiha okuyup, 'Allah'ım, hissettiğim acı ve ağrının kötülüğünü benden gider, beni bu acıdan kurtar.' diye dua etme"nin bir sakıncası olmaz.

Unutmamak gerekir ki, tıbbi yöntemlere uymak da dua etmek de bizim görevimizdir, şifayı veren Allah’tır.

Kaynaklar:

1) Tirmizi, Tıb, 29; Ebu Davud, Tıp 19.
2) bk. Müsned, 3/450; Darimî, Fezailü’l-Kuran, 12; Buhari, Tefsîr, I/1, 15/3, Fezailü’l-Kuran, 9, Tıb, 34; Müslim, Selâm, 66; Ebû Dâvûd, Ṭıb, 19; Nesâî, İftitah 26)
3) Buhârî, Fedailü’l-Kuran, 9.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun