Ayette geçen "yer" ifadesinden dünyayı mı anlamalıyız?
- Zümer Suresi, Ayet 69:
"Yer, Rabbinin nuru ile parlamıştır. Kitap konmuş, peygamberler ve şahitler getirilmiş ve aralarında hak ile hüküm verilmektedir. Hem onlara hiç haksızlık yapılmaz."
- Ayette yer derken dünyayı mı anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Zümer Suresi, Ayet 69:
"Yer, Rabbinin nuru ile parlamıştır. Kitap konmuş, peygamberler ve şahitler getirilmiş ve aralarında hak ile hüküm verilmektedir. Hem onlara hiç haksızlık yapılmaz."
Ayetin Açıklaması:
Ve yer parlatılmıştır. Bu parlayacak olan yer kabızdan sonra "O gün yer, başka yere çevrilir." (İbrahim, 14/48) ifadesi üzere, değişecek olan mahşer yeridir.
Bir hadisi şerifte şöyle gelmiştir: "İnsanlar, halis elenmiş un çöreği gibi beyaz bir yer üzerinde haşrolunacaktır ki, üzerinde kimsenin bayrağı yoktur." Rabbinin nuru ile Kur'ân'ın birçok âyetlerinde Kur'ân'a, bürhana (delile), hak ve adalete nur dendiği gibi, burada da nurun, hak ve adaletin tecellisi demek olduğu söylenmiştir.
Fakat Ebu Hayyan'ın naklettiği üzere İbnü Abbas demiştir ki, burada nur, güneş ve ayın nuru değil, diğer bir nurdur ki, Allah Teâlâ yaratacak da onunla yeri aydınlatacaktır. Bu rivayet bizi öbüründen daha güzel bir mânâ ile aydınlatmaktadır.
Çünkü elektrik ile bir misalini tasavvur edebileceğimiz parlak bir nurun, ilâhî bir nurun yaratılacağını bize önceden haber vermiş oluyor. Bu nur ki, onunla büyük mahkemenin kurulacağı mahşer yeri aydınlatılacaktır. Kitap ortaya konmuş. Burada kitap, amel defteri ile tefsir edilmiştir. Ve peygamberlerle şahitler getirilmiş;
"O gün Allah, peygamberleri toplayacak ve 'Size ne cevap verildi?' diyecek." (Maide, 5/109),
"Her ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine şahit getirdiğimiz vakit, bakalım onların hali nasıl olacak?" (Nisâ, 4/41)
"O gün bütün insanları önderleriyle çağıracağız." (İsrâ, 17/71)
ifadeleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte burada "Nebiyyîn" kelimesi, muhbirler mânâsını da ifade edebilir. (bk. Elmalılı Tefsiri)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Mahşer yerinin Şam olacağı doğru mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zümer Suresi, Ayet 69: Yer, Rabbinin nuru ile parlamıştır. Kitap konmuş, peygamberler ve şahitler getirilmiş ve aralarında hak ile hüküm verilmektedir. Hem onlara hiç haksızlık yapılmaz. Ayette yer derken dünyayı mı anlamalıyız?
- Ey bütün nurlardan önce var olan nur, duasını nasıl anlamalıyız? Nurun maddi bir karşılığı var mıdır?
- Kur'an-ı Kerim'de insandan, âdem ve beşer kavramları kullanılarak bahsediliyor; insan, âdem ve beşer kavramlarının kökeni nedir?
- Kâbe kavseyn ve sidretü'l-müntehâ ne demektir?
- Allah nur mudur? Nur Allah'ın mahlukudur, ne demektir?
- Vefat edince şu an bilmediklerimizi bilir miyiz?
- ŞİT (a.s)
- Güneşin mahşer günü bir mil yaklaşacağı doğru mu?
- Kaf süresi 21. ayette, "Herkes, yanında bir sürücü ve bir de şahitle beraber gelir." deniliyor. Burada geçen "sürücü" ne demektir?
- Kıyamette yer ve gökler yok olduktan sonra tekrar yaratılacak mıdır?