Zina eden kadın hükmen bakire mi sayılır?
- Seyyibe ve Bikr Hükmen: İmam Ebu Hanife ve İmameyn arasında İhtilaf.
- İmam Ebu Hanife ile İmameyn arasında şu konuda bir görüş ayrılığı bulunmaktadır:
- Bir kere zina eden kadın hakkında, İmameyn bu kadını "seyyibe" olarak kabul ederken, İmam Ebu Hanife bu kadını "hükmen bâkire" saymakta ve evlenmesinde bâkire hükmüyle işlem yapılmasına izin vermektedir. Bu ihtilaf ne anlama gelmektedir?
- Bu görüş ayrılığının fıkhî dayanakları ve sonuçları nelerdir? Detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Esasen cinsî açıdan asli durumunu koruyan, yani evlenmemiş bulunan kadın veya erkeğe "bikr" denilmiştir.
Soruda geçen konuya gelince:
Bikr, İslam aile hukukunda, nikâh akdedilmiş olsun veya olmasın erkekle cinsî münasebette bulunmamış kadın manasına kullanılır.
Buna göre halvetten sonra bile olsa henüz cinsî münasebette bulunmadan ölüm, boşanma veya tefrikle kocasından ayrılan kadın bikr sayıldığı gibi, yüksek bir yerden atlama, düşme, hastalık, yaşlılık vb. sebeplerle bekâreti bozulan kadın da bikr kabul edilir.
Bekareti zina ile bozulan kadın, İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel’den nakledilen meşhur görüşe göre bikr sayılmazken bir defa zina edip de ispat unsurlarının eksikliği sebebiyle kendisine had cezası uygulanmayan kadın, Ebu Hanife ile İmam Malik ve ayrıca Ahmed b. Hanbel’den nakledilen diğer bir görüşe göre bikr hükmündedir.
Böyle bir kadının bikr sayılması, bikr olarak bilinen ve zinası ceza uygulanmasını gerektirecek şekilde alenilik kazanmayan bir kadını topluma teşhir etmemek gayesini gütmektedir.
Hanefîler hiçbir şekilde cinsî münasebette bulunmamış kadına bikr-i hakîkî, bu ikincisine de bikr-i hükmî demişlerdir.
Bikrin karşıtı seyyib (dul) olup sahih veya fasid nikâhla veya nikâh şüphesiyle yapılan cinsi münasebetle bekareti bozulan kadın demektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet