Üzerinde içki markası olan bardaklarla su içmek, bu bardakları evde bulundurmak haram mıdır?
Değerli kardeşimiz,
İçki reklamı olan bardakların alınmaması gerekir. Bu tür bardakları almak ve kullanmak caiz değildir.
REKLÂMCILIĞIN MAHZURLU TARAFLARI
Reklâm ve tanıtma, üretilen malı alıcı ve tüketiciye tanıtmak için yapılan bir faaliyettir. Günümüzde reklâmcılık o kadar genişlemiş, mesafe almış ve tutulmuştur ki, her kurum malının üretimini yapmaya başlarken reklâm ve pazarlama işlerini de birlikte düşünmekte, bunu bir yan ünite şeklinde kurmaktadır. Modern usûllere başvurarak yapıldığı için, daha da sistemli bir hal almaktadır.
Reklâm, pazarlama, tanıtma kampanyaları, alışverişte gerek duyulan bir hizmettir. Böylece, müşteri yeni üretilen bir maldan haberdar olmakta, ihtiyacını gidermek için fazla zahmet çekip yorulmamaktadır.
Ancak bu işi yaparken, bir malın reklâmını ve tanıtımını yürütürken dinimizin hoş görmediği ve yasaklamış olduğu hususlara dikkat etmek lâzımdır. Bu meselede akla gelenler kısaca şunlardır:
* Gerçek beyanda bulunmama. Yani malın gerçek kalitesinin ve değerinin üstünde ifadeler kullanma düoğru değildir. Meselâ kumaş ikinci üçüncü kaliteye sahipken, birinci kalite gibi göstermeye çalışmak bu kabildendir. Bunda bir yalan beyan bulunmaktadır.
* Diğer bir husus alıcıyı yanıltmaktır. Müşterinin zaaflarını yakalayarak onun aldanmasına ve sonradan pişmanlık duymasına sebep olmaktır. Bunda hem aldatma, hem zarara uğratma, hem de kul hakkına tecavüz vardır.
* Dikkat edilmeyen bir diğer mesele de, malın reklâmını yapan ve pazarlayan kimsenin sık sık yemin etmesi, böylece müşterinin itimadını sağlamaya çalışmasıdır. Eğer bunda bir yalan varsa, zaten yalan yere yemindir; şayet doğru ise, lüzumsuz yere yemin etmek yine uygun değildir.
* Haram yollara başvurarak reklâm yapmak da caiz olmaz. Malın reklâmını yaparken müstehcen resim ve görüntülere yer vermek gibi. Ayrıca Dinimizce haram olan içki ve kumar gibi sektörlerin reklamını yapmak da caiz değildir. Bu açıdan haram bir şeyin reklamının yapıldığı malzemeyi kullanmak, o haramın reklamına gireceğinden böyle malzemeleri kullanmamak gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Heykel ve resim bulundurmak caiz mi? Heykel ve resim bulunan evde namaz caiz olur mu?
- Mezarlıklarda ücret / para karşılığı Kur'an veya Yasin okumak caiz midir? Bir de Kur'an öğreten hocaya, hatim bittikten sonra altın, yiyecek veya hediye veriliyor, günah değil mi?
- Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?..
- Cuma namazı kılınmadan önce, yani cuma namazı bitip cemaat çıkmadan önce kadın veya erkeğin kıldığı öğle namazı kabul olmazmış deniyor, doğru mu?
- Konsere ve benzeri yerlere gitmek caiz mi?
- Düğünde halaya kalkmak haram mı? Sünnete uygun düğün nasıl olmalıdır?
- Bir yaşına gelmemiş çocuğun saçlarını kesmek caiz mi?
- Peygamber Efendimizin ruhuna Yasin okumayı adamak caiz midir? Peygamber Efendimizin okunan Yasinlere, salavatlara ihtiyacı var mıdır?
- Ezan okunmadan (yani vakit girmeden az önce) kılınan namaz kabul olur mu?
- Selam taşıyıp iletmemek günah mı? Gönderilen selamı ulaştırmanın hükmü nedir?