Üzerinde içki markası olan bardaklarla su içmek, bu bardakları evde bulundurmak haram mıdır?
Değerli kardeşimiz,
İçki reklamı olan bardakların alınmaması gerekir. Bu tür bardakları almak ve kullanmak caiz değildir.
REKLÂMCILIĞIN MAHZURLU TARAFLARI
Reklâm ve tanıtma, üretilen malı alıcı ve tüketiciye tanıtmak için yapılan bir faaliyettir. Günümüzde reklâmcılık o kadar genişlemiş, mesafe almış ve tutulmuştur ki, her kurum malının üretimini yapmaya başlarken reklâm ve pazarlama işlerini de birlikte düşünmekte, bunu bir yan ünite şeklinde kurmaktadır. Modern usûllere başvurarak yapıldığı için, daha da sistemli bir hal almaktadır.
Reklâm, pazarlama, tanıtma kampanyaları, alışverişte gerek duyulan bir hizmettir. Böylece, müşteri yeni üretilen bir maldan haberdar olmakta, ihtiyacını gidermek için fazla zahmet çekip yorulmamaktadır.
Ancak bu işi yaparken, bir malın reklâmını ve tanıtımını yürütürken dinimizin hoş görmediği ve yasaklamış olduğu hususlara dikkat etmek lâzımdır. Bu meselede akla gelenler kısaca şunlardır:
* Gerçek beyanda bulunmama. Yani malın gerçek kalitesinin ve değerinin üstünde ifadeler kullanma düoğru değildir. Meselâ kumaş ikinci üçüncü kaliteye sahipken, birinci kalite gibi göstermeye çalışmak bu kabildendir. Bunda bir yalan beyan bulunmaktadır.
* Diğer bir husus alıcıyı yanıltmaktır. Müşterinin zaaflarını yakalayarak onun aldanmasına ve sonradan pişmanlık duymasına sebep olmaktır. Bunda hem aldatma, hem zarara uğratma, hem de kul hakkına tecavüz vardır.
* Dikkat edilmeyen bir diğer mesele de, malın reklâmını yapan ve pazarlayan kimsenin sık sık yemin etmesi, böylece müşterinin itimadını sağlamaya çalışmasıdır. Eğer bunda bir yalan varsa, zaten yalan yere yemindir; şayet doğru ise, lüzumsuz yere yemin etmek yine uygun değildir.
* Haram yollara başvurarak reklâm yapmak da caiz olmaz. Malın reklâmını yaparken müstehcen resim ve görüntülere yer vermek gibi. Ayrıca Dinimizce haram olan içki ve kumar gibi sektörlerin reklamını yapmak da caiz değildir. Bu açıdan haram bir şeyin reklamının yapıldığı malzemeyi kullanmak, o haramın reklamına gireceğinden böyle malzemeleri kullanmamak gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Is a prayer accepted when one prays sincerely? If a person trusts Allah fully for something that he desires very much, will Allah give it to him immediately?
- What are the things that are necessary to pay attention while making dua (saying prayers)? One of my relatives said we should ask anything from our Lord unless it is haram. Do you think it is true? Is it permissible to make dua like that?
- What is the reason of refusal of a supplication? Is supplication a sort of worship?
- How is the best supplication (dua) made?
- How should a believer pray for another believer?
- The First Addendum to the Twenty-Fourth Letter: It explains the interpretation of the following verse and states the importance of supplication (dua): “O people! No importance would your Sustainer attach to you were it not for your supplication.”
- About Du'a
- Are the good prayers we say for the hereafter definitely accepted? They say Allah answers all prayers of His slaves and that if his prayer is good for him, He gives it in the world or gives what he wishes in Paradise.
- Why do we repeat duas (supplications) three times?
- Is it appropriate to pray by saying let this happen as soon as possible?