Tahiyyatı bitirmeden imam ayağa kalkarsa bizim de kalkmamız gerekir mi, yoksa okumayı tamamlayıp mı kalkmak gerekir?

Tarih: 27.03.2012 - 09:55 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İmama tabi olan bir kimse, oturuşu gerçekleştirdikten sonra teşehhüdde bir şey okumadığında namazı geçerli olur. Tek başına kılındığında, vacip olan tahiyyat terk edildiğinden sehiv gerekse de, cemaatle namaz kılındığı ve imama uyulduğu için sehiv secdesi yapmak gerekmez.

İmam selâm verince, muktedî de, selâm ve duaları bitirmese bile selâm verir. Ancak henüz Tehıyyât'ı okumayı bitirmemiş ise, selâm vermez; önce Tehıyyât'ı tamamlar, sonra kendi başına selâm verir.

İmama teşehhüdde iken yetişip Tehıyyât'ı okumaya başlıyan kimse, henüz Tehıyyât'ı bitirmeden imam ayağa kalksa, ona uyup ayağa kalkmaz. Tehıyyât'ı okumayı bitirir öyle kalkar. Bununla beraber, Tehıyyât'ı bitirmeden kalkmasında da bir mahzur yoktur.

İmama uyan, rükû' ve secdedeki tesbihleri üçe tamamlamadan imam kalksa, o da kalkar.

İmama uyan kimse rükünleri imamdan sonra yapmalıdır. İmamdan önce rükû'a eğilmek, secdeye gitmek, imamdan önce rükû' ve secdeden doğrulmak câiz değildir.

Şu hususları imam terkettiğinde cemaat onları terketmez, yaparlar:

* Rükû' ve secde tekbirlerini terkederse,

* Başlangıç tekbîrinde elini yukarı kaldırmayı terkederse,

* Rükû' ve secde tesbihlerini terkederse,

* Teşehhüdde okumayı terkederse,

* Selâmı terkederse,

* Teşrik tekbirlerini terkederse.

İmam birinci oturuşu tamamlayıp ayağa kalktığında, arkasında cemaat henüz teşehhüdü okumamış veya tamamlamamışsa, tamam­layıp öylece kalkmalar uygun olur. Rüknü kaçırmaları endişesi ha­linde yarıda bırakıp kalkabilirler. Ama cemaat teşehhüdü unutmuşsa, bu durumda ayağa kalkmayıp onu tamamlarlar. Ayağa kalktık­tan sonra unuttuklarını hatırlarlarsa, teşehhüdü okumayanların geri dönüp oturmaları ve teşehhüdü yerine getirdikten sonra kalkmaları gerekir. Bu durumda imamla birlikte rüknü kaçırma endişesi olsa da yine böyle yapmaları sıhhatlidir. (El-Kifâye - Fetâvâ-yi Hindiyye)

Cemaat henüz teşehhüdden sonra dua ya da Salâvatı okumadan imam selâm verecek olursa, artık bunları bırakır da imamla birlik­te selâm verir.

Bunun gibi imam rükû' ya da secdelerden başını kaldırdığında, cemaat henüz üç tesbihi getirmemiş veya tamamlamamışsa, bunları tamamlamak için beklemeyip imamla birlikte başını kaldırır. Çün­kü tesbihleri getirmek sünnettir. (Fetâvâ-yi Kaadıhan)

(Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/314-315.)

İlave bilgi için tıklayınız:

Cemaatle namaz kılmak için imamda bulunması gereken vasıflar nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun