Sürekli azap, cehennem aklıma geliyor?

Tarih: 23.02.2018 - 01:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sürekli azap cehennem aklıma geliyor bunaldım artık. Ben her türlü imtihandayım. Bu kadar zorluk neden bana verildi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evvela unutmayalım ki yokluk, hiçlik sahnesinden varlık sahnesine çıkartıldık. Hiçbir şey yapmadan, hak etmeden, bedel ödemeden var olduk. Bu, karşılığını ödememizin asla mümkün olmadığı bir nimetin, bize rahmeti sonsuz olan Cenab-ı Hak tarafından verildiğini bir an olsun unutmayalım.

Böyle rahmeti sonsuz ve uçsuz bucaksız olan Allah’ımız bizi başıboş bırakmamış ve rehber olarak Kur'an’ı vermiş, bunun hocasını da göndermiş (asm) ve mealen demiş ki;

“Ey insanlar! Siz yoktunuz! Ben sizi yok iken var ettim. Sizden bir karşılık beklemiyorum! Zaten bana bir şey verecek veya veremeyecek durumda değilsiniz! Sadece beni tanıyın! Beni tesbih edin! Dediklerimi yapın! Bana itaat edin! Hata yaparsanız, ki yaparsınız,  tövbe istiğfar edin, ben tövbeleri çokça kabul ederim! Rahmetim geniştir!

İmtihanınızı, istediğim gibi böyle güzelce bitirirseniz, ben sizi muazzam cennetlere koyacağım! Yok beni ve emirlerimi hiçe sayarsanız da sizi cehennem bekliyor!”

Bunda bir zorluk yok ki! Aman, şeytanın vesveselerine aldanmayalım!

Bir düşünelim, yoktuk var olduk ve imtihandasınız dediler. Şimdi;

Kitap ortada! Sorular ortada! Cevaplar belli! Hoca belli (asm)! Hocanın notları ortada! İmtihan açık kitap! Kütüphaneden faydalanmak serbest!

Kopya çekmek dahi serbest yahu!

Bunun nesi zor?

Bu kadar her şey ayan beyanken imtihandan kalan, kabahati kendinden başkasında aramasın.

Nasıl ki devamlı cehennem korkusuyla yaşamamak lazım, cenneti de garanti görmeyerek hak etmek için bizden istenen salih emellerin peşinde koşmamız lazım.

Yani cennet garanti değil, ama hedefimiz orası! Hedef orası olunca da bizi oraya yaklaştıracak ve bizden istenenlerin peşine düşeceğiz, Allah’a tevekkül edip havf ve reca, korku ve ümit arasında, sırat-ı müstakimde hareket edeceğiz; dünya hayatının geçiciliğini ve ebedi hayatın gerçek hayatımız olacağını aklımızdan bir an olsun çıkartmamalıyız.

O zaman bize bazı zorluk gibi görünen işlerin aslında ne kadar kolay ve hatta güzel olduklarını dahi anlarız.

Son olarak, Rabbimizin şu müjdesine hatırlayalım:

“De ki: 'Ey nefisleri aleyhinde (günah işlemekle) ömürlerini israf eden kullarım! (Günahlara bulaştık diye) Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin! Şüphesiz ki Allah, bütün günahları bağışlar.' Doğrusu, Gafur (çok bağışlayan), Rahîm (kullarına merhamet eden) ancak O'dur.” (Zümer, 39/53)

İlave bilgi için tıklayınız:

"Havf ve reca (korku ve ümit) arasında olmak" ne demektir ...
Allah'a güvenmek, hüsnüzan etmek ne demektir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun