Sehiv secdesini salli barik dualarından sonra yapsak olur mu?

Tarih: 23.04.2017 - 01:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Diyelim ki ilk rekatta zamlı sure okumayı unuttuk ve sehiv secdesi yapıcağız 4. rekatta oturduğumuzda tahiyatı okudukdan sonra sehiv secdesini unutup Allahümme barike geçtiğimizde okurken aklımıza gelse ordan itibaren selam verip 2. secde yapabilir miyiz?.
- Yoksa sehiv secdesi yapmadan direk namazı bitirip tekrardan mı kılmak zorundayız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, salli barik dualarından sonra sehiv secdesi yapabilirsiniz; namazı yeniden kılmazsınız.

Sehiv Secdesinin Hhükmü

Sehiv secdesini gerektiren sebepler bulunduğunda, sehiv secdesi yapmak Hanefî mezhebine göre vâcip, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre sünnettir; ancak bazı Mâlikîler namazda eksiklik hallerinde sehiv secdesi yapmanın vâcip olduğu kanaatindedir.

Hanbelî mezhebinde sehiv secdesinin vâcip olduğu görüşü tercih edilmekle birlikte sünnet ve bazı durumlarda mubah olduğuna dair görüşler de bulunmaktadır.

Hanefî mezhebinde, cuma ve bayram namazlarında cemaatin çok kalabalık olması ve sehiv secdesi yapmanın karışıklığa meydan verme ihtimalinin bulunması durumunda, bu secdenin terkedilmesi câiz hatta evlâ görülmüştür.

Bir namazda sehiv secdesini gerektiren durumlar birden fazla olursa, hepsi için bir defa sehiv secdesi yapmak yeterlidir.

Sehiv Secdesinin Namazdaki Yeri ve Şekli

Sehiv secdesi Hanefî mezhebine göre selâmdan sonra, Şâfiî mezhebine göre selâmdan önce yapılır.

Hanefîlere göre sehiv secdesinin yapılışı şöyledir:

Namazın sonundaki oturuşta Tahiyyât ve salli-bârik duaları okunduktan sonra iki tarafa selâm verilir, sonra arka arkaya bilinen şekliyle iki defa secde yapılır, oturulup Tahiyyât duası okunur, ardından iki tarafa selâm verilerek namazdan çıkılır.

Sağ tarafa selâm verildikten sonra hemen sehiv secdesi yapılması ve salli-bârik dualarının sehiv secdesinden sonraki oturuşta okunması yönünde de görüşler vardır; bu ikinci uygulama özellikle cemaatle kılınan namazda imam için daha uygun bulunmuştur.

Buna göre her iki şekilde sehiv secdesi yapmanın da bir sakıncası olmaz.

Cemaatle namazda imam sehiv secdesini gerektiren bir yanlışlık yaparsa, onunla birlikte cemaat de bu secdeleri yapar; imama uyanın yaptığı yanlışlıklardan dolayı sehiv secdesi gerekmez. Birinci rekattan sonra imama uyan kimse (mesbûk) hangi rekata yetişmiş olursa olsun imamla birlikte sehiv secdesini yapar; imamın sehiv secdesini gerektirecek yanlışı yaptığı sırada mesbûkun ona uymuş olup olmaması önemli değildir.

Eğer kaçırdığı rekatları tek başına kılarken sehiv secdesini gerektiren bir yanlışlık yaparsa, mesbûkun ayrıca bu secdeleri yerine getirmesi gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sehiv secdesi ne zaman ve nasıl yapılır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun