Sattığım yazılımı, kapatma veya güncellemeleri durdurma hakkım var mı?
- Ben internet üzerinden yazılım hizmeti veren bir kişiyim. Bir sözleşmem var ve yazılımı alan kişi bu sözleşmeyi kabul etmiş sayılıyor. Sözleşmenin maddelerinden biri de yazılımı bir sebeple veya sebep göstermeksizin kapatabilme veya güncellemeleri durdurma hakkımı saklı tutuyorum.
- Yazılımlarımı bir süre için satmıyorum. Uygun olması adına bir kere bedel ödendikten sonra sınırsız hizmet adı altında kullanabiliyorlar. Yani belli bir süreliğine değil süresiz satın almış oluyorlar.
- Satış sözleşmemde böyle bir madde olması uygun mudur çünkü yazılımı sınırsız olarak verdiğim için ilerde ne olacağını bilemediğimden dolayı böyle bir madde koydum.
1. Benim bu yazılımları bir sebeple veya sebepsiz kapatmam caiz midir?
2. Sözleşmeyi sanal ortamda kabul ediyorlar. Yazılıma kayıt olurken form üzerinde okudum anladım ve kabul ediyorum kısmını tıklayarak kabul etmiş sayılıyorlar. Okuyanda olacaktır okumayanda, bu durumda aramızdaki bu sözleşme İslami olarak gerçekleşmiş olur mu?
3. İlerleyen zamanlarda sözleşmeye madde ekleme ve çıkarma hakkım da sözleşmede yazıyor. Böyle bir durumda sözleşmenin en son ne zaman güncellendiğini tarih olarak sözleşme altına yazıyorum. Bu İslami olarak uygun mudur?
Değerli kardeşimiz,
Bir şeyi sattığınız zaman, alan ona tam olarak malik ve sahip olur. Sahipliğe aykırı şart koyarak satım akdi yapılamaz.
“Yazılımı bir sebeple veya sebep göstermeksizin kapatabilme veya güncellemeleri durdurma hakkınızı saklı tutamazsınız”; çünkü bu, alanın sahipliği ile bağdaşmaz.
Sattığınız yazılım üzerinde güncelleme vb. birtakım hizmetler verme şartıyla satıyorsanız, satım akdi yanında bir de hizmet sözleşmesi yapıyorsunuz demektir. Bu sözleşmede geçen hizmeti aynen ifa etmeniz gerekir.
“Yazılımlarımı bir süre için satmıyorum” diyorsunuz.
Bir süre için satım olmaz, buna kiralama denir. Süre bitince akit de sona erer.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bize satış imkanı sunan e-ticaret siteleri var. Her satışta bizden komisyon alıyorlar. Bu sitede müşteri ile tanışıp site dışında satış yaparak komisyon ödemekten kurtulmak caiz olur mu?
- Anlaşma bitmeden işten çıkarılan kişi, çalışmadığı zamanın parasını alabilir mi?
- Hayvancılıkta süt bankacılığı, belli bir kar almak caiz midir?
- Kusursuz (ayıpsız) malın önceden belirlenmiş süresi içerisinde iadesi caiz midir?
- İCAP VE KABUL
- Yazılımı günahta kullananın bana da günahı var mı?
- Opsiyon kontratı; bir hisseyi gelecek bir tarihte almak veya satmak caiz mi?
- Hayvanlarımı bir süt çiftliğine kiraya verebilir miyim?
- Dolandırıcılık tespiti ile uğraşan bir şirkette çalışmak helal mi?
- Ticari sigorta, kıdem tazminatı, akredite gibi davalar helal mi?