Şarap dolabı üreten yerde çalışmak helal mi?
- Bu şirkette çalışmam caiz midir?
- Bir süredir iş arıyorum, ben sabırlıyım ancak ailem sabırlı değil üzerimde zaman zaman baskı yapıyorlar ben de bu baskıdan sıkıldım. Bir komşu çalıştığı yere işe alımda bana referans oldu başvuru yaptık. İlk başta firmayı hiç araştırmamıştım, bugün araştırdım.
- Firma ticari soğutma sektöründe faaliyet gösteriyor, buzdolabı, dondurucu gibi elektronik beyaz eşya üretiyorlar. Bugün ürünlerine baktım şarap dolabı da üretiyorlarmış.
- Bu firmada çalışmam caiz olur mu? Kazancım helal olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Şarap dolabı başka şeyler için de kullanılabilir ise zaten üretilmesi de satılması da caiz olur.
Sadece şarapta kullanılacaksa, başka helal bir işte kullanma imkânı yoksa, yapmak da satmak da helal olmaz.
İmam Azam Ebu Hanife’ye göre ise üretilen dolap, alınan paradır ve bunda sakınca yoktur, günah şarabı bunda saklayana, üretene, alana, satana, içene… aittir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yönetici olduğum mağazada bir üst pozisyon teklif edilirse, o zaman sorumluluk alanıma alkollü içecekler bölümü de dahil olacağından dolayı, sorumlusu olacağım. Caiz midir?
- İçki şişesi üretip satmak veya boş içki şişelerini toplayıp satmak caiz midir?
- Şarap sirkesi olur mu? Her sirke helal midir? Buradaki turşularda, mayonezlerde beyaz şarap sirkesi, kırmızı şarap sirkesi gibi sirke türleri kullanılıyor. Kimileri bunların haram olduğunu düşünürken kimileri helal olduğu görüşünde.
- Alkollü macun üretmek ve bu işte çalışmak caiz mi?
- Meyveli soda için "alkol ile çözüldüğü için sarhoş etme özelliği olduğundan ötürü içilmesi caiz değildir" deniliyor, doğru mu?
- Salyangoz yetiştirmek ve bu ticaretten para kazanmak helal midir? Ben Almanyada çalışıyorum ve burada bir salyangoz yetiştirme çifliği kurmak istiyorum. Tabi bunları da burada pazarlayacağım.
- Disko gibi yerlerde bodyguartlık yaparak kazanılan para ile hayır yapılır mı?
- İçki her peygambere yasaklanmış mıdır?
- Şafiilere göre kolonya ve alkollü parfüm gibi maddeleri kullanmanın namaza bir zararı var mıdır?
- Renk, düğme, fırfır, ip, pötikare, ekose, puantiye... zinete girer mi?