Şafii mezhebine göre necis sayılan şeyler, bunların giderilmesi ve köpeğin insana temas etmesi hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Şafii mezhebine göre maddesi, rengi, kokusu ve tadı olmayan necasete necaset-i hükmiyye denir. Böyle bir necasetin dokunduğu yeri temizleyici su ile bir defa yıkamak kafidir. Köpeğin elbiseye teması böyledir. köpeğin temas ettiği bölgenin yıkanması gerekir.
Dince Temiz Sayılmayan Şeyler:
Sarhoşluk veren sıvı maddeler, kan, insan ve eti yenenler dahil tüm hayvanlara ve kuşlara ait idrar, dışkı, ufak su döktükten sonra veya ağır bir şey kaldırdıktan sonra tenasül organından gelen ve "vedi" denilen yaşlık, hafif şehvet duyulduktan sonra tenasül organından gelen ve "mezi" denilen ıslaklık; köpek, domuz ve bu iki hayvandan birinin başka cinsten bir hayvanla birleşmesinden doğan her türlü yavru (katır), bunların menisi, yaralardan akan su, irin, kusmuk, safra kesesinden gelen su, eti yenmeyen hayvan sütü, murdar hayvan, eti yenen hayvandan da olsa canlı iken kesilen parçası.
İnsan sütü, eti yenen hayvan sütü, balık, çekirge ve insan ölüsü, insanın kesilen tırnağı, saçı, sünnet edilirken kesilen deri parçası temizdir, necis sayılmaz. Keza, eti yenen hayvandan hayatta iken kırpılan kılı, tüyü ve yünü de temizdir.
Köpek, domuz ve bunlardan birisinin başka bir cins hayvanla birleşmesinden doğan hayvan hariç, bütün hayvanların menisi ve insan menisi temiz sayılır, necis değildir.
Mezi ve vedi bütün mezheplere göre necistir. (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/151-152) Meni ise, Hanefi mezhebine göre necis olmakla beraber, Şafi mezhebine göre necis değildir.
Necaset Nasıl Temizlenir
Evvela necasetin maddesini gidermek, sonrada üzerinden suyu akıtarak yıkamak gerekir. Bundan sonra eğer necasetin; tadı, rengi veya kokusu kalırsa üç defa parmak uçlarıyla ovalayıp çitileyerek yıkamak lazımdır. Bununla beraber yalnız renk veya sadece koku kalırsa ve bunu çıkarmak "müteassir" ise, artık temiz kabul edilir ve sabun gibi bir şey kullanmak gerekmez. "Müteassir" in ölçüsü, üç defa ovalayıp çitileyerek yıkandığı halde bunların çıkmamasıdır.
Şayet üç defa parmak uçlarıyla ovalanıp çitilenerek yıkandığı halde; sadece tad veya hem renk hem de koku kalırsa, onları izale etmek için sabun veya benzeri bir şeyi de kullanmak gerekir.
Sabun veya benzeri bir şey kullanıldığı halde bunlar çıkmazsa ve bunları çıkarmak "müteazzir" ise, artık necis olduğu halde affedilir. "Müteazzir" in ölçüsüde o kısmı kesmeden necasetin çıkmamasıdır.(bk. Mehmed Can, Şafii İlmihali)
Hanefilere göre meni pis sayılır, bedene veya elbiseye bulaşması halinde suyla yıkanması gerekir. Eğer kurumuşsa ovalamak suretiyle de temizlenmiş sayılır. Ancak Ebû Hanife'ye göre, kuru menîye, yeniden su isabet eder ve ıslanırsa pisliği geri döner.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Şafii Mezhebi'ne göre yıkandığı halde necasetin izi kalıyorsa, bu durum namaza mani olur mu?
- Kolye şeklinde Âyetü'l-kürsî taşımak hakkında bilgi verir misiniz? Üstümüzde Cevşen taşımanın hükmü nedir?..
- Hamilelikte oruç tutamayan sonradan kaza mı etmeli fidye mi vermelidir?
- Misk kullanmak helal midir? Balıkların kusmuğu temiz midir?
- Can ismini koymak caiz midir?
- Köpek eti helal midir?
- Şafii Mezhebi'ne göre affedilen necasetler nelerdir?
- Şafii mezhebine, göre necasetten taharet / temizlik ve bu konudaki vesvese bahsini anlatır mısınız?
- AT SÜTÜ
- Ciltteki sivilce ve leke sorunları için eşek sütü kullanmak helal midir?