Saçlarınız da secdeden nasibini alsın, hadisine göre, sarık veya takke takarken saçların önden secdeye değmesi gerekiyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Soruda yer alan şekliyle bir ifadeye rastlayamadık.
Saçın secdedeki durumuyla ilgili bir bilgi aşağıdaki hadiste söz konusu edilmiştir: Abdullah b. Abbas anlatıyor: Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:
“Yedi kemik (bir rivayette yedi uzuv) üzerinde secde etmekle emr olundum: Bunlar, alın -burnuna da eliyle işaret etti. (Böylece burun-alın bir sayıldı), iki el, iki diz ve iki ayağın kenarları (parmak uçları) dır. Bir de elbise ve saçlarımızı toplamamakla emr olunduk.” (Buharî, Ezan, 133-134)
Burada söz konusu edilen “elbise ve saçlarımızı toplamamak”tan maksat, onların yere değmemesi için gayret etmek demektir ki, bu davranış bir kibirlenme manasında değerlendirilmiştir.(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/660).
Bu hadisten şunu anlıyoruz ki, bazı kimseler secde halinde yere değen elbiselerinin eteklerini veya uzun saçlarının yere değmemesi için eteklerini ve saçlarını toparlayıp yerden korumaya çalışıyorlardı. Hadiste bunların davranışlarının doğru olmadığına vurgu yapılmıştır.
Hanefî, Malikî ve Hanbelî mezheplerine göre, alnını kaplamış sarığının sargıları üzerinde veya elbisesinin (entarisinin) bir tarafından sarkmış olan kısmı üzerinde secde etmek caizdir. Fakat özürsüz bunu yapmak mekruhtur. Şafiilere göre ise, namaz kılan kişinin hareketiyle hareket eden herhangi bir şey üzerinde secde etmek caiz değildir. Bilerek bunu yapanın namazı batıl olur. Fakat secdeden ayağa kalktığında hareket etmeyecek kadar yere sabit olmuş elbisenin uzun bir paçası ve sarığının yerden kalkmayan bir ucu üzerinde secde etmek caizdir. (V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/661-62)
Buna göre saç fazla uzun olup secdede alın saçların üzerine geliyorsa namaz sahih olur. Ancak yerin sertliğini hissetmek gerekir. Bu durum erkekler içindir, bayanların namazda saçlarının örtülü olması gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Secdede iken, ayakların üst kısmının yere konulması namazı bozar mı?
- Şafii mezhebine göre namazda iki ayağın yerden kesilmesi namazı bozar mı?
- Namazda iki elle sarık takma amel-i kesire girer mi?
- Resmi görevli bir imam ayağında sargı varsa bunun üzerine mesh ederek cemaate imamlık yapabilir mi?
- Erkeklerin kısa kollu elbise veya gömlekle namaz kılması mekruh mudur?
- Ezanı makamla okumak, örneğin sabah ezanının saba makamında okunması bid'at mıdır?
- Bir imam, bir vaktin namazını iki kere kıldırabilir mi?
- Bir bayanın, bayan kuaföründe saç kestirdikten sonra kestirdiği saçları kendine alması gerekiyor mu?
- Kendi başına namaza duran bir erkege, bir kadın sonradan gelip uyabilir mi?
- Kabirde komşuluk var mı?