Peygamberimiz hiçbir bayana dokunmadıysa, bir cariyenin elini tutması nasıl açıklanabilir?

Tarih: 19.02.2016 - 11:19 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Huzeyfe ra anlatıyor peygamber efendimiz sav ile beraber yemek etrafında hazır olduğumuz vakit Allah'ın resulü başlamadan önce ellerimizi yemeğe uzatmazdık.
- Bir defa Resullullah sav ile beraber yemek etrafında toplanmıştık. Bir cariye, biri tarafından itilircesine gelip elini yemeğe uzatınca Peygamber efendimiz sav cariyenin elini tutup onu durdurdu.
- Ondan sonra bir Arabi de aynı şekilde itilircesine geldi. Peygamber efendimiz sav elini tutup onu da durdurdu yemeğe başlamasına mani oldu ve Peygamber efendimiz sav şöyle buyurdu:
''Muhakkak ki şeytan, Allah'ın ismi anılmamak, yani besmele çekilmemek suretiyle yemeği kendisine helal kılmaya gayret eder bu sebeple bu cariyeyi getirdi ve besmele çektirmeden yemeğe başlatarak bunun vasıtasıyla yemeği kendisine helal kılmak istedi. Bunun için cariyenin elinden tutup yemeğe başlamasını önledim. Hayatımı kudreti ile tutan Allah 'a yemin ederim ki, cariyenin eli ile birlikte şeytanın da eli elim de idi.'' (Müslim, Eşribe 102)
- Buradaki sorum şu:
- Peygamber efendimiz sav hiç bir bayanın elini tutmamış hayatta iken beyat alırken. Acaba buradaki cariyenin elini tutmaktan kasıt nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Hadiste Hz. Peygamber (asm)'in elini tuttuğu kadın, “cariye” sözcüğüyle ifade edilmiştir.

Cariye, köle kadın, kadın ve küçük kız manasında kullanılır.

Bu hadiste, “cariye”den maksat, küçük kızdır.

Nitekim, bir hadis rivayetine göre Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

 “Cariyenin (kız çocuğun) idrarından (bulaşmış nesne) yıkanır, erkek çocuğun idrarı (bulaştığı nesne) ise su serpilerek (temizlenir).” (Ebu Davud, h. no: 376)

 Bu hadiste kullanılan “cariye”den maksat kız çocuğu olduğunda şüphe yoktur.

- Alimlerin bildirdiğine göre, Müslim’in rivayetinde yer alan “cariye”den maksat da kız çocuğudur. (bk. Şemsu’l-ulum, 2/1048; Aliyyu’l-Kari, Mirkatu’l-Mefatih, 7/2729; Avnu’l-Mabud, 10/172)

Bu bilgiye göre, hadisler arasında bir çelişki yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun