Peygamber sünneti diye bir hastalık varmış bilgi verir misiniz?

Tarih: 25.12.2021 - 08:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu hastalık toplumda mübareklik gibi algılanıyormuş?
- Tıpta buna doğuşta sünnetli diyorlar sanırım.
- Eğer bir hastalık ise neden Peygamber Sünneti deniliyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Böyle bir hastalık olduğunu söyleyen sahih bir kaynağa rastlayamadık.

İşin uzmanlarının verdiği bilgiye göre, doğuştan gelen ve Hipospadias denilen bir durum söz konusudur. Ki halk arasında buna "yarım sünnet" veya "Peygamber sünneti" denilir. Bu durumun aslı, penisin tepesinde olması gereken idrar deliğinin daha aşağıda bir yerde olmasıdır. Hemen 1-2 mm altında olabileceği gibi, penisin ortasında, torbaların önünde veya daha da aşağıda olabilir.

Burada bu gayr-ı tabii duruma halk arasında “Peygamber sünneti” denildiğinin gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Çünkü:

1. Peygamber Efendimizin (asm) doğuştan sünnetli olduğuna dair rivayetleri esas alsak bile, Hipospadias rahatsızlığına asla Peygamber Sünneti denilemez. Zira, Hz. Peygamber Efendimiz (asm) böyle bir rahatsızlıkla doğmamıştır. Şu halde Hipospadias olarak doğmaya “Peygamber sünneti” demek asla doğru olmaz.

2. Hz. Peygamberin (asm) sünnetli olarak doğduğuna dair sahih hadisin bulunmadığı ifade edilir. Nitekim allamelerden olan İbn Kayyım el-Cevziye bu konuda şunları bildirmektedir:

Hz. Peygamberin (asm) sünnetli olarak doğup doğmadığı konusunda üç görüş vardır:

a) Hz. Peygamberin (asm) sünnetli olarak doğduğunu savunan görüş.

Âlimler, bu hadisin sahih olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca, Hz. Peygamberin (asm) mümtaz sıfatlarından biri olarak lanse edilen bu husus, bir fazilet değildir. Keza, ilk sünnet olan Hz. İbrahim’dir. Bu işte başka hikmetlerin yanında buna sabır göstermek suretiyle bir fazilet kazanmak söz konusudur. Hz. Peygamberin (asm) Ceddi İbrahim’in kazandığı faziletin gerisinde kalması düşünülemez. Bu sebeple, bu görüş isabetli değildir. (bk. Tuhfetu’l-Mevlud, s. 205-206)

b) İkinci bir görüşe göre, Meleklerin Hz. Peygamberin (asm) göğsünü açtıkları sırada, Hz. Cebrail de onu sünnet etmiştir.

Bu görüş de doğru değildir. Çünkü göğsün / kalbin açılmasından bahseden birçok hadis vardır ki, bunların hiçbirinde “sünnet olma” olayından söz edilmemektedir. Bunun için bu rivayet “şaz ve garip” olarak değerlendirilmiştir. (bk. Tuhfetu’l-Mevlud, s. 206)

c) Üçüncü bir görüşe göre, Hz. Peygamber (asm) diğer normal insanlar gibi sünnetsiz doğmuştur ve cahiliye döneminden beri Araplar arasında cari bir âdete binaen, dedesi Abdulmuttalib tarafından doğumunun yedinci gününde sünnet edilmiştir. Ve bu görüş en doğrusudur. (bk. age.)

Demek ki, Hipospadias denilen ve hastalıklı bir durumu ifade eden bu konuya "Peygamber Sünneti" demek asla doğru olmaz. Ancak hiçbir rahatsızlığı olmadan tam sünnetli olarak doğan bir çocuk olursa, buna Peygamber Sünneti demenin sakıncası olmaz.

Doktorlar ve anne-babalar bu durumu ve aradaki farkı dikkate alarak konuşmaları gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun