Pekari necis midir, derisini kullanmak caiz mi?
- Domuz/yaban domuzu necisü'l-ayn'dir ve her tarafı necistir, kullanılmaz. Fakat pekari derisi kullanımında bir sıkıntı var mıdır?
- Pekariler yaban domuzuna benzemesine rağmen domuz değildirler ve aynı cinsten değildirler. Mesela: domuzlarda 44 diş varken, pekarilerde 28 diş mevcuttur ve diş yapısı değişiktir. Domuzlarda her ayakta 4 tırnak var iken, pekarilerin ayaklarında 3 parmak vardır. Ve domuzların aksine, kökler ve otlardan besleniyorlar.
- Etinin yenmesinde sakınca vardır diye düşünüyorum, fakat elbise/eldiven/ayakkabılarda derisini kullanmakta sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm): “Deri tabaklandığı zaman temiz olur.” (Müslim, Hayız, 838; Ebu Davud, Libas, 40) buyurmuşlardır.
Domuzun derisi ise; domuzun bizatihi kendisi necis olduğu için, ulemanın cumhuruna göre tabaklanmakla temiz olmaz. (Serahsi, el-Mebsut, I, 372; İbn Kudame, el-Muğni, Beyrut, 1984- I, 84; İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, Mısır, 1975, I, 79)
Dolayısıyla domuz derisinden yapılan ayakkabı, kemer, fırça, cüzdan, ceket, mont ve benzeri eşya ve giyeceklerin üretim ve ticaretinin yapılması, ihtiyaç ürünü olarak kullanılması, zaruret olmadıkça caiz değildir. (bk. Buhari, Büyu 111)
Soruda ifade edilen hayvanın Amerika'nın belli bölgelerinden Arjantin'e kadar uzanan coğrafyada yaşayan vahşi bir domuz türü olduğu ifade edilmektedir.
Dolayısıyla her ne kadar bilinen domuz türlerinden kısmen farklılık gösterse de bahse konu hayvanın deri vb. kısımlarından faydalanma hususunda domuz ile ilgili hükümler çerçevesinde hareket edilmesi ihtiyata uygundur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Domuz dersinden olan ayakkabı astarı değiştirilirse, çorap necis olur mu?
- Eti yenmeyen hayvanların, derilerinden ve kıllarından faydalanmak caiz midir?
- Ölü hayvanın derisi temiz mi?
- Oyuncak domuzları çocuklarımıza almanın bir sakıncası var mıdır?
- Deri işlendi mi temiz olur, Peygamberimiz ölü bir koyunun derisinden faydalanmayı tavsiye etti. "Ölü hayvanın ne derisinden ne de sinirinden faydalanınız." anlamında hadisler de var. Bu hadisler niye çelişiyor?
- Domuz derisinden yapılan herhangi bir şeyi giymek veya kullanmak caiz midir? Domuza dokunmak haram mıdır?
- Cüzdan ve kemer gibi deriden ve benzeri maddelerden imal edilmiş, necaseti emen, fakat sıkılması pek mümkün olmayan eşyaları nasıl temizleyebiliriz?
- KÜRK VE DERİ ELBİSE GİYMEK
- Tilki ve diğer hayvan kürklerini, derilerini kullanmak caiz midir?
- Pislikleri temizleme yolları nelerdir?