Oruç kefaretinden kurtulmak için bir çözüm var mı?

Tarih: 07.06.2016 - 02:12 | Güncelleme:

Soru Detayı
Kasten yutulan taş, demir gibi şeyler kefaret gerektirmiyor. - O zaman oruçluyken dayanamayıp orucunu bozmak isteyen insan, bu şekilde orucunu bozup daha sonra normal yemek yiyemez mi? - Bu hükümden istifade edemez mi? - Yaptığı haram olsa bile, kefaretten kurtulmak için bir çözüm önerisi olabilir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuya iki açıdan bakılması gerekir:

Birincisi:

Eğer, oruçlu bir kimse açlıktan veya susuzluktan dolayı helak olacağından, beden ve ruh sağlığının ciddi boyutta bozulacağından endişe ediyorsa veya böyle bir şeyin olması tecrübeye veya doktor raporuna göre kuvvetle muhtemel ise, orucunu bozması caiz olur. Hatta ölüm tehlikesi açıksa oruç tutması haram olur.

Soruda geçen durum bu kısma giriyorsa, oruçlu kişi orucunu bozar, sonra bir gün olarak kaza eder.

İkincisi:

Orucu bozmayı helal kılacak bir durum olmadığı halde, kefaretten kurtulmak niyetiyle böyle bir çözüm yoluna giderek orucu bozan kişiye gelince:

Orucu bozacak, fakat kefareti de gerektirmeyecek bir davranıştan sonra, kişinin yiyip içmeye başlaması halinde, kural olarak kefaretin gerekmeyeceği belirtilmişse de burada aslolan kişinin oruç tutma veya bozma konusundaki gerçek niyetidir. Amellerin niyetlere göre olduğu (bk. Buhari, Bed'ül-vahy 1) şeklindeki genel dinî ilkenin anlamı da budur. (bk. Diyanet İşleri Başkanlığı, İlmihal-I, Oruç Bölümü)

Amellerin görünen kısmı beden gibidir; gayesi ise ruh. Beden ruhla hayata kavuştuğu gibi, ameller de niyet ile canlanır ve hayatlanır. Niyetin ruhu ise ihlastır, yani ibadetin sadece Allah rızası için yapılması, bir başka gaye gözetilmemesidir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun